УСПЕХ: Европеизирана руска ракета Союз-СТ-А изведе в космоса европейския телескоп Хеопс!

2
160
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване на космическия телескоп „Хеопс“. Photo credit : ESA/S. Corvaja

18 декември 2019 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Започва нова епоха в изследванията на извънслънчевите планети! 

Днес, на 18-ти декември, в 10:54 ч. българско време, от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана излетя европеизираната руска ракета „Союз-СТ-А“. На борда на ракетата се намираха няколко спътника, както и космическият телескоп на Европейската космическа агенция (ЕКА) „Хеопс“.

В 13:43 ч. българско време контролният център на мисията, намиращ се в района на Мадрид, Испания, получи първите радиосигнали от „Хеопс“, с което бе потвърдено, че телескопът се е отделил успешно от горната степен на ракетата-носител и е в правилната си орбита. 

Предходните екзопланетни телескопи като „Кеплер“ и „Тес“ се ограничаваха само в това да откриват екзопланети и да установяват единствено най-базисните им свойства, например орбиталната им позиция. Новоизстреляният телескоп „Хеопс“ ще пренесе науката на изцяло ново равнище – той няма да се фокусира върху търсенето на неизвестни екзопланети, а ще направи първите открития на досега известните планети. С други думи, въпросът вече не е „Къде са извънслънчевите планети?“, а „Какво има на тях?“.

Например една от най-големите загадки за съвременната наука касае най-често срещащите се планети в нашата галактика Млечен път. В собствената ни Слънчева система има два основни типа планети: скалисти планети или планети от земен тип (Меркурий, Венера, Земя, Марс) и газови гиганти (Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун). Най-голямата скалиста планета е Земята, а най-малкият газов гигант е Нептун. Проблемът е, че в Млечния път най-широко разпространени са планетите, които са по-големи от Земята и по-малки от Нептун, но ние нямаме никаква представа как точно изглеждат те. В науката те условно биват наричани „мини-нептуни“ или „супер-земи“, но дали приличат повече на Земята или наподобяват газовите гиганти? Възможно е „Хеопс“ да хвърли повече светлина по този въпрос.

Изследователите също така очакват „Хеопс“ да разкрие първите атмосферни характеристики на някои планети, като например дали в тях има облаци или не. Възможно е телескопът дори да предостави информация за структурата на тези облаци. Относно други планети, „Хеопс“ би могъл да установи дали те притежават луни или пръстени.

За съжаление „Хеопс“ не е екипиран със спектрограф, който да може да определи какъв е химичния състав на атмосферите – най-важната информация, касаеща дали дадена планета е годна за живот. Тази задача вероятно ще бъде оставена на следващото поколение космически телескопи като „Джеймс Уеб“ – гигантският астрономически прибор на НАСА, който дълги години бе съпътстван от проблеми и все още не е сигурно кога ще излети.

Европейската космическа агенция обещава, че всички данни от „Хеопс“ ще бъдат с отворен достъп и свободни за изучаване от всички желаещи. Така че това е шанс и за вас, ако желаете да се изявите като правите нови открития! 

За повече информация: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/