Поправките „Airbnb” са факт: Патентен данък за малките места за настаняване

1
105
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Депутатите въведоха патентен данък за местата за настаняване с не повече от 20 стаи. Такова решение взеха народните представители след като приеха предложение между двете четения на преходните и заключителни разпоредби на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се изменя Законът за местните данъци и такси, предаде „Фокус”.

И самите управляващи признават, че текстовете са насочени срещу платформите за краткотрайно отдаване под наем от типа на Airbnb, които често предлагат значително по-добри като цена и условия оферти в сравнение с големите хотели. Този вид настаняване е особено популярно сред младите западни туристи, които са голям процент от идващите у нас.

Първоначалната идея беше подобни обекти да не се отдават свободно, а да се категоризират като хотелите. По-късно беше предложен и регистрационен режим.

В сегашния си вид предложението бе направено от председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.То предвижда от 2020 г. патентният данък за стая за местата за настаняване с не повече от 20 стаи да бъде от 25 до 250 лв.

Предложението предвижда още размерът на данъка да се определя за стая според местонахождението на обекта, т.е. ще се решава от съответната община.

За местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, ще се прилага размерът на патентния данък.

„В текста, който беше синхронизиран в Закона за туризма е записано, че това са апартаменти или стаи под наем, които са категоризирани първа или втора категория с една или с две звезди. Сега просто добавихме или са регистрирани. Тъй като знаете, че когато променихме Закона за туризма ние облекчихме режима и дадохме възможност на тези, които не желаят да се категоризират по тази сложна процедура да направят просто само една регистрация”, обясни Менда Стоянова.