Колко вредна всъщност е синята светлина?

1
157
Добави коментар
svetla58
svetla58

Независимо дали не знаете какво всъщност представлява синята светлина, вероятно знаете, че репутацията ѝ не е много добра. Но вероятно не знаете, че има някои изненадващи предимства на синята светлина.

Какво представлява синята светлина?

Всъщност основният източник на синя светлина в ежедневнието ни е слънчевата светлина. И въпреки че синята светлина е нещо съвсем естествено, то тя може да идва и от всякакви източници като екраните на лаптопта ви или телефона ви. LED светлините също излъчват такъв тип светлина.

Как синята светлина влияе на здравето ми?

Синята светлина всъщност не е само вредна за нашето здраве. Излагането на синя светлина през деня повишава настроението и концентрацията ни. Необходима е за циркадния ритъм на тялото ни и намаляването на синята светлина през зимата може да допринесе за сезонно афективно разстройство. Също така проучване през 2018 г. установи, че участниците, изложени на лампа със синя светлина, имат значително подобрение на кръвното налягане и общата циркулация.

Всъщност проблемът на синята светлина не е в самата нея, а  в излагането на големи количества синя светлина в моменти, когато тялото не го очаква.

След като слънцето залезе, тялото ви влиза в режим на производство на мелатонин. Обикновено процесът започва два часа преди лягане. Но когато преди лягане се облъчите със светлина, това води до нарушаване на естествения ви циркаден цикъл, което означава, че може да не успеете да заспите. По принцип това е като да се опитваш да заспиш със слънцето, което свети през щорите ти, но вместо слънцето, това е екранът на телефона ти. Освен на съня ви, синята светлина води и до напрежение в очите и увеличава риска от макулна дегенерация.

Как мога да намаля синята светлина?

Най-доброто решение е да оставите всички източници на синя светлина (телефони, лаптопи и т.н.) поне 2 часа преди лягане. Но ако все пак графикът ви просто не  позволява да затворите лаптопа толкова рано, то тогава може да се сдобиете с чифт очила блокиращи синята светлина. Можете също да опитате да активирате нощния режим на телефона си (наречен Night Shift на iPhone)- настройка, която активира по-топла, жълтеникава светлина, следователно елиминира синята светлина през часовете, когато тялото ви трябва да е в режим на покой. Има и приложения, които ви позволяват да правите това.