Космическият кораб Старлайнър излетя успешно в космоса, но не изпълни маневра за сближаване с МКС!

1
118
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: ракетата-носител „Атлас 5“ извежда космическия кораб „Старлайнър“ на път към МКС! Photo credit : NASA TV/Boeing

20 декември 2019 г. 14:46 ч.

Светослав Александров. Днес е много важен ден за пилотираната космонавтика на НАСА. Космическият кораб „Старлайнър“ на Боинг, създаден от компанията по заявка на НАСА, излетя успешно към Международната космическа станция. Това е  вторият му полет след дебютния тест през ноември, когато бяха изпитани системите за аварийно спасяване, но първият космически. Това е и последният планиран полет на „Старлайнър“ в безпилотен режим. 

Ракетата-носител „Атлас 5“ запали двигателя си „РД-180“, произвеждан от руското предприятие НПО „Енергомаш“,  в 13:36 ч. българско време. Две секунди по-късно се запалиха и двата твърдогоривни ракетни двигателя „AJ-60“, построени от американското предприятие Аероджет Рокетдайн. Заедно „РД-180“ и „AJ-60“ бяха отговорни за първоначалните етапи от полета. Около две минути и 40 секунди твърдогоривните ускорители с „AJ-60“ бяха изхвърлени, а още две минути по-късно бе преустановена работата и на „РД-180“.

Следващата стъпка бе изхвърлянето на първата степен. Четири минути и 45 секунди се запалиха двата двигателя „RL-10-А“ на степента „Центавър“. И тези двигатели се произвеждат от американската компания Аероджет Рокетдайн. Моментът за мисията бе много важен – до този момент „Атлас 5“ бе летяла винаги само с един двигател „RL-10“, но сега за пръв път беше използвана степен с два двигателя. Работата на „Центавър“ бе продължителна – двигателите се изключиха 11 минути и 54 секунди след началото на полета. 

Разделянето на космическия кораб „Старлайнър“ от „Центавър“ бе проведено близо 15 минути от излитането. Но към този момент той бе все още на суборбитална траектория. За да може да достигне до орбита, самият той трябваше да си запали двигателите.

Това щеше да се случи 31 минути след началото на полета – но поради някаква неизвестна причина не е станало. По-късно НАСА обаче потвърди, че изстрелването е успешно, „Старлайнър“ е в стабилна орбита, комуникира със Земята, а слънчевите батерии генерират електроенергия. 

Очакваме с нетърпение да видим дали екипите ще успеят да приведат „Старлайнър“ в правилна орбита за скачване с МКС, или дали ще изведат кораба от космоса без това да се случи. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/