Светослав Александров е картографирал региона на астероида Бену, където мисията на НАСА Озирис-Рекс ще се спусне догодина, за…

1
162
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: регионът на астероида Бену, където американската мисия „Озирис-Рекс“ ще се спусне, за да вземе проби. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

21 декември 2019 г. 08:52 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 20-ти декември, Планетарният научен институт, намиращ се в Тусон, Аризона, САЩ, оповести кои хора са картографирали 4-те кандидат-региона, където „Озирис-Рекс“ може да се спусне и да вземе проби. Оказва се, че аз съм един от тях. Даже нещо повече – картографирал съм основния и предпочитан от екипа регион на име Найтингейл! 

Сертификат, предоставен от Планетарния научен институт

Напомням на читателите, че американската мисия „Озирис-Рекс“ бе изстреляна на 8-ми септември 2016-та година посредством ракета-носител „Атлас 5“. На 3-ти декември 2018-та автоматичната станция се сближи с астероида Бену, а на 31-ви декември влезе в орбита. „Озирис-Рекс“ е най-амбициозната възвръщаема експедиция, която НАСА провежда след приключването на лунната програма „Аполо“! Очаква се роботизираната станция да събере до 2 килограма почвени и скални проби.

Но след като „Озирис-Рекс“ пристигна около астероида Бену, оказа се, че теренът му е много по-скалист от очакваното, което силно затрудняваше екипа да подбере място за спускане и пробовземане. Поради това ръководството на мисията се обърна към Планетарния научен институт в Тусон, Аризона, който в рамките на проекта CosmoQuest започна да набира хора, желаещи да картографират Бену. Сред желаещите имаше и българи като мен. 

На всички тях бе поставена задача да измерват големите и малките скали, както и да маркират трудно забелязващите се кратери. Работата бе трудоемка – за обработването на единствено изображение е необходимо време между 15 минути и половин час. Включили са се над 3 500 души, като мнозинството от тях са картографирали по-малко от 10 изображения. Но 68 души са обработили между 100 и 500 снимки, а 23 – над 500 снимки! Аз съм сред онези 68, с картографирани общо 258 снимки. Доколкото разбрах съм и единственият българин с картографирани над 50 снимки. 

Какво следва оттук насетне? Имената на тези от нас, които сме картографирали едно от четирите кандидат-места за спускане, ще бъдат добавени до края на февруари в каталог на страниците на Планетарния научен институт.

Но това е само началото – работата по нашите данни ще отнеме време и силно се надявам, че тези от нас, които сме се включили в проекта, сме допринесли за нови открития на астероида Бену. 

За повече информация: PSI 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/