Георги Рачев с неочаквани новини за времето и глобалното затопляне |

1
95
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Глобалното затопляне не е толкова страшно. Рано или късно икономическата логика ще се наложи над глобалните икономически интереси.

След 10 г. енергийната ефективност ще достигне най-високи нива, ще задоволяваме всички наши нужди с много по-малко енергопотребление.

Това заяви климатологът Георги Рачев.

По думите му дори България да спре да изпуска парникови газове за година, замърсяването в света ще си остане същото.

„Въздухът ни прави всички равни и свободни. Когато го проумеят и политиците, човечеството ще успее да се справи с проблема мръсен въздух и глобално затопляне“, поясни климатологът.

Кой е той?
Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Проучва въпросите на климата и отражението му върху здравето на човека и икономиката.

Като специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух следи отблизо работата на приключилата преди дни 25-а конференция на ООН за климата (COP25) в Мадрид.  

Автор е на десетки статии и книги. Участник в 27-ата Антарктическа експедиция на остров Ливингстън. 

Ето какво още каза климатологът Георги Рачев в интервю за „Марица“:

– Безрезултатно, с тревожни предупреждения приключи международната конференция за климата в Мадрид. Колко близо сме до критичната точка на глобалното затопляне?
– Не виждам много  голяма трагедия в глобалното затопляне. Забележете – като дойде поредният форум на ООН, се излива лавина научни доклади, кой от кой по-авторитетни. Статистиката за последните 10 години сочи, че са публикувани 13-14 хиляди доклада, които заливат хората с негативна информация. Много малко са публикациите, които разделят две важни неща -замърсяването на въздуха и глобалното затопляне.

Замърсяването на въздуха в приземния слой в резултат на човешката дейност е едно, а климатичните промени и в частност глобалното затопляне е нещо съвсем различно. В това затопляне и в климатичните промени замърсяването на приземния слой на въздуха е само част и там ние, хората, участваме изключително активно. Стопанската дейност на цялото човечество води до отделянето на около 37 млрд. тона въглероден диоксид годишно.           

Нищо страшно няма до този момент в глобалното затопляне и в климатичните промени. Климатът винаги се е променял, никога не е бил константна величина. 

А нека се запитаме: какъв климат искаме ние всъщност? Ние излизаме от една ледникова епоха със студ и глад, Средните векове, когато в Европа масово са измирали от чума и глад. Продължителността на живота е била 30-40 години. Сега в световен мащаб 7.5 милиарда души живеят възможно най-богато, откакто съществува човечеството. 

 Европейци, северноамериканци постигнаха почти до 80 години продължителност на живота. Практически е нулева човешката смъртност от глад, докато през 20. век дори деца масово са измирали от недояждане.

Днес човечеството върви напред и нагоре, което е свързано с консумацията на огромна енергия – леснодостъпна, евтина и изобилна, която добиваме от фосилни горива. Тази енергия е мръсна – няма по-мръсно нещо от въглищна централа по отношение на енергията.

И нека си дадем сметка, че въглеродният диоксид е парников газ, но не е отровен, а е в основата на фотосинтезата. Отровни са азотните оксиди, серните оксиди, които заедно с СО2 образуват киселинните дъждове. Няма как изведнъж да махнем парниковите газове, не е възможно в природата.

И ето, човечеството  осъзнава, че  за разлика от всички природни ресурси, които са лимитирани, единствено въздухът няма граници. Колкото и да потребяваш, нищо не плащаш. Това е второто нещо, след свободата, което ни обединява, въздухът ни прави всички равни и свободни. Когато го проумеят и политиците, човечеството ще успее да се справи с проблема  мръсен въздух и глобално затопляне.     

Впрочем 2019-а е трета поред година, в която произведената електроенергия от въглища намалява. Въглищата си отиват ​- бавно, но сигурно. Но дори най-силните хора на планетата нямат вълшебна пръчица да махнат с ръка и да кажат: стига с тия въглища! Не може да го направи  нито Доналд Тръм, нито Владимир Путин, нито Си Дзинпин, защото ще останем на тъмно и студено.

Така беше и с Кремиковци преди години. Исках да закрия комбината, който беше огромна рана в белите дробове на София. Но там ме посрещнаха 15 000 гневни мъже.

Но 10-ина години по-късно Кремиковци, като абсолютно ненужен комбинат, построен в резултат на социалистическо безумие, беше махнат. Така ще си заминат и въглищата. А междувременно, докато това се случи, трябва да осигурим евтина, достъпна, изобилна  енергия, за да може човечеството да върви напред.

– Какво е ефикасното решение?
– За съжаление политиците искат да блеснат сега, веднага. А решението задължително трябва да е общо, а такива решения обикновено надхвърлят един политически мандат. На срещата в Мадрид бяха представени предимно страни от Европа, отсъстваха САЩ, Япония, Китай, Индия – най-големите замърсители. 

За разлика от нас –  дори България да спре да изпуска парникови газове за година, замърсяването в света ще си остане същото. Наскоро се върнах от Индия, видях с очите си как хората се отопляват и готвят с говежди тор. Много години трябват, много пари ще са нужни, за да минат на газ.    

– През 2020 г. ЕК ще приеме закон за неутрална климатична икономика. Как ви изглеждат 3 трилиона евро, вложени за ограничаване на климатичните промени?
– Ето там – в огромните пари, е заровено кучето. Има трайни икономически интереси, които искат тези пари да бъдат взети днес, сега, а не да бъдат разсрочвани в нормални срокове, за подобряване качеството на въздуха, без да се засяга качеството на живот на хората. Ето, Брюксел иска да наложи данък върху самолетните билети.

Преди 20 години авиацията беше за богоизбрани, днес всеки обикновен човек може за нищожни пари да пътува до всяка точка на света. И изведнъж се посяга и на това постигнато благо.

Вече 15 г. работи прекрасна програма, която трябваше на базата на френските скоростни влакове да развие много мощна високоскоростна мрежа в Европа, което да позволи на разстояния до 1000-1500 км европейците да пътуват бързо и евтино с влак. Ето къде е разковничето. Само че големите интереси не дадоха възможност френско-германският капитал да се обедини и да развие масово тази мрежа в Европа.    

– Решение ли са прословутите възобновяеми енергийни източници?
– Не са решение във варианта, в който се разглежда въпросът. Те и сега се дублират от въглищни централи, защото през нощта слънце няма, вятъра ту го има, ту го няма. А всеки иска вкъщи да включи печка, осветление, пералня и те да се задействат веднага. Т.е., когато няма слънце, енергията се осигурява с централа на въглища или вода.

Регионални решения не вършат работа за глобалния проблем – не може да се справи нито една държава, нито икономическа общност, нито само един вид енергия.

Всички сме вътре – и ние, и САЩ, и Китай. И голямата грешка на Парижкото споразумение от 2015 г. е в това, че отдели развитите държави, които се обвързват да намалят въглеродните си емисии, от развиващите се страни, като Китай, Индия, Бразилия, които нямат сериозни ангажименти.

Да не говорим, че президентът Тръмп извади САЩ от споразумението, защото за него участието в него е пълно безумие. Докато всички не се обединят, не си поделят отговорността, защо да страда американската икономика?! Позицията на Тръмп не е лишена от смисъл, дори очаквам с подобни тези той да спечели втори мандат с 90 процента сигурност. 

А в момента САЩ и Китай са първенец по намаляване на въглеродните емисии, докато Европа ги увеличава. Колкото и куриозно да звучи на пръв поглед! От 22 тона въглероден диоксид на глава от населението преди 7-8 години сега САЩ  са намалили изхвърляното количество на 17 тона на глава от населението. В Китай цифрата е едва 7 тона на глава от населението.

– Какво ни чака след 10 години?
– Рано или късно икономическата логика ще се наложи над глобалните икономически интереси. Въглищата ще отпаднат много сериозно от енергийния микс, ще се засили ролята на природния газ. Ние няма да можем след 10 г. да се отървем от  фосилните горива, специално природен газ и нефт.

Вижте какво прави Германия ​- прекара си Северен поток 2, внася горива от Русия срещу готова продукция. Затова на Германия не й пука какво се случва – може да си махне въглищните централи, да се откаже от ядрената енергия. Докато в България зимният енергиен баланс се крепи на ТЕЦ-овете, на  „Марици”-те. Колкото и куриозно да звучи, тези централи са много по-чисти, изхвърлят много по-малко емисии от ТЕЦ Бобовдол например.    

След 10 г. енергийната ефективност ще достигне най-високи нива, ще задоволяваме всички наши нужди с много по-малко енергопотребление. Ето в централните части на Париж  преди  5 г. забраниха използването на камини за отопление на дърва. Стари автомобили не могат да влизат в центъра на европейски градове. Нужен е  набор от мерки, които да подобрят нещата.

Трябва да се действа стъпка по стъпка, с дългосрочни, реалистични програми, в които наистина да се влагат тези огромни пари, за да се подобри чистотата на въздуха и да се намали изхвърлянето на въглеродни емисии. 

И нека сме реалисти, не е толкова страшно. Вярвам, че човечеството ще постигне единодушие и богатите страни ще поемат своя дял в опазването на чистотата на планетата. Справедливо е, който замърсява повече, да плаща повече.