УСПЕХ: СпейсЕкс изпълни 10 поредни безпроблемни полетни теста на парашутите на Крю Драгън!

1
181
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от комплексно парашутно изпитание на „Крю Драгън“. Photo credit : SpaceX

23 декември 2019 г. 22:20 ч.

Светослав Александров. Частната компания СпейсЕкс оповести, че вчера бе проведен успешно 10-тият пореден комплексен полетен тест на парашутната система на „Крю Драгън“! 

С това компанията изпълни заръката на НАСА за десет поредни благополучни летателни теста на версията „Mark 3“ на парашутите – изискуемият минимум, за да могат те да бъдат одобрени за пилотирани космически мисии.

Една от най-големите спънки при разработката на новите пилотирани космически кораби на СпейсЕкс и на Боинг беше създаването на надеждни парашутни системи за тях. Парадоксално, но факт – дори и в човешката цивилизация парашутите да съществуват от столетия, а космическите кораби – едва от десетилетия, много по-лесно е да направиш нов кораб, отколкото парашути за него. Самият Илон Мъск, основателят на компанията СпейсЕкс, споменава, че в рамките на лунната програма „Аполо“ през 60-те години разработката на парашутите на корабите се оказала толкова трудна задача, че се е превърнала в сериозен морален проблем за работниците.

Наистина, само месец след първия успешен полет на „Крю Драгън“ до МКС през тази пролет, парашутната система се провали при едно от атмосферните им изпитания. Но Мъск не се предаде и всички усилия бяха впрегнати за преодоляването на проблема. Както напомня журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника, Мъск бе обещал, че до края на 2019-та година ще има десет поредни успешни комплексни полетни теста на парашутната система. 

Обещанието е изпълнено! Парашутите са готови за превоз на хора! Все по-вероятно изглежда, че първата пилотирана мисия на борда на „Крю Драгън“ ще е факт през пролетта на 2020-та – стига, разбира се, и изпитанието на аварийната система да мине успешно през януари. 

Източник: СпейсЕкс

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/