Какво да правим с корените на орхидеята, за да върнем към живот любимата си красавица:

1
156
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Много дами се възхищават на красивите орхидеи в магазина, но се страхуват да ги отглеждат у дома си, понеже им се носи славата на капризни цветя. Всъщност това е много далеч от истината! Определено има защо да харесваме и обичаме тези нежни красавици: те цъфтят с прекрасни цветове, при това дълго време – понякога до шест месеца, и противно на предразсъдъците не изискват специални грижи .

Все пак има случаи, когато красивото цвете почти напълно умира: от него остават само основата и няколко коренчета. Дори и в тези случаи не бързайте да хвърляте саксията.

 Ще ви научим как да си отгледате ново цвете от тези „остатъци“.

Грижи за корените на орхидеята

ПРИЧИНИТЕ, ПОРАДИ КОИТО РАСТЕНИЕТО Е ПРИДОБИЛО ТОЗИ НЕКРАСИВ ВИД, МОГАТ ДА БЪДАТ РАЗЛИЧНИ.

Останала е вода между листата след поливане, което е провокирало гниене .
Изгаряне на растението , причинено от продължително излагане на пряка слънчева светлина .
Прекомерната влага на субстрата, в който орхидеята расте, в следствие на неограничено поливане .

Хубавата новина е, че от „пънчето“, образно казано, можете да създадете нов живот. За да направите това, засадете основата на орхидеята в нова почва. Тя трябва да се състои от керамзит , влажен мъх , пенопласт , дървесни кори . Новата саксия трябва да е прозрачна, с отвори в долната част и дори отстрани, така че влагата в нея да не се задържа.

На дъното на съда трябва да поставите малко “ грунд „.

След това разпределете корените. Покрийте ги така, че шийката да остане на повърхността. Не натъпквайте растението в субстрата. Полейте с филтрирана вода и поставете саксията на светло място. След известно време трябва да се появят нови издънки и листа.

Корените на орхидеята  могат да бъдат запазени дори, когато са покрити с черни и кафяви петна . Петната са доказателство за прекалена соленост .

Солите в кореновата система се натрупват поради напояване с прекалено твърда нефилтрирана вода или прекалено силен концентрат на тор .

В този случай всички повредени области на корените се изрязват, отрязаните места се поръсват с канела , растението се прехвърля в нов субстрат и се полива с разтвор на янтарна (бутадинова) киселина , която се продава във всяка аптека.

Ако  орхидеята е с изгнили корени  и от нея е останала само основата, тя може да бъде спасена по следния начин. Намажете долната част на основата с янтарна киселина и поставете на 2 см от съд с вода. Когато растението поеме влагата от въздуха, ще започне да пуска корени и можете да го прехвърлите в нов субстрат.

Най-добре е, разбира се, да не довеждате орхидеята до такова състояние: не правете следните грешки в грижата си за растението:

Не променяйте местоположението на саксията. Всяко ново местоположение означава нова ориентация спрямо светлината . Орхидеята трудно се адаптира към новата посока на лъчите. Приспособявайки се, тя губи силата си и престава да цъфти. Завъртането на орхидеята в различни посоки спрямо светлината също не е хубаво.

Корените на орхидеята изискват малко влага . Те я разпространяват само, когато достатъчно количество дифузна и затъмнена светлина достига листата. Ако саксията се намира на тъмно, корените на орхидеята не пренасят влагата към листата и цветоносите, поради което те започват да гният и да се разрушават.

Субстратът, в който расте орхидеята, с течение на времето се изтощава. Веднъж годишно е необходимо да се смени, в противен случай растението няма да има откъде да вземе хранителни вещества .

Ако сте внимателни към всички промени, които настъпват с орхидеята, можете да избегнете преждевременната й загуба. Това цвете е в състояние да расте в саксия при подходящите условия за 7-8 години при добра грижа. Ако информацията ви е била полезна, споделете я с приятели!