Силвена Роу: Искам българите да са здрави и отново да сме лидери сред столетниците

1
117
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Всички преяждаме на коледните празници. Много е важно да се яде с мярка, защото храната не трябва да те прави дебел, а да ти дава сила и енергия. Това каза в ефира на bTV шеф Силвена Роу. По думите й е много важно да си направим план какво да купим и какво да сготвим.

„Ние ядем от скука. Аз постя, но ми става ужасно скучно и затова все искам нещо да хапна. Не яжте от скука, защото тогава приемаме погрешните храни“, каза тя.

Със сълзи на очи Силвена Роу сподели, че дава всички тези здравословни съвети, защото иска българите да са здрави и отново да сме лидери сред столетниците. За нея България е важна и я обича много.

„Аз искам моят народ да се върне към статута, който бяхме. Ние бяхме лидерите на столетниците в света. А какво се случи – японците, гърците, италианците ни надминаха. В Родопите имаме най-хубавото кисело мляко, сирене, фасул и картофи. Това го има в тази страна и мечтата ми е да сме здрави“, каза тя.

„MasterChef събуди невероятни емоции в мен. За мен това е най-невероятното кулинарно шоу в света. Тази сила, която я имах, тук се умножи по сто. В България сякаш всичко си дойде на мястото и винаги ще давам всичко от себе си за тези хора. Яжте здравословно, защото здравето е всичко“, призова шеф Силвена Роу.

Самата тя прави поне пет десерта на празничната трапеза, но всички те са без захар. Шеф Роу посъветва, когато правим десерти, да не използваме рафинирана бяла захар.

„Заменете я с хубава биологична кафява захар или кокосова. Но не и палмова, защото е много вредна. Всичко, което съдържа палмови мазнини, вреди на организма”, обясни шеф Силвена Роу.

Храненето трябва да е балансирано. Без много въглехидрати и с повече протеини. Добре е да се използват и алтернативни въглехидрати. Хубаво е и да бъдем активни и да спортуваме.

 „Намерете нещо, което ви дава удоволствие. Дали са тежести, ходене, тичане, колело, плуване и си го правете”, каза шеф Роу.

„Можем да се самоубием, като пием вода. Има случаи, при които хора пият по 5 литра вода на ден и се самоубиват по този начин. Това е много опасно. Според мен до 2 литра на ден е нормалното”, каза още тя.

Шеф Силвена Роу отново припомни полезните свойства на чиата. Тя съдържа пет пъти повече калций от млякото, три пъти повече антиоксиданти от боровинките, три пъти повече желязо от спанака и два пъти повече фибри от елдата.

С чиа могат да се приготвят разнообразни рецепти. Една от тях е с мляко и синя спирулина. Може да се направи още смути и салата. Друга комбинация е чиа с мача и плодове.

От българските храни едни от най-големите антиоксиданти са зелето и фасулът.

„Фасулът е една от най-невероятните съставки за пазене на младост“, обясни Силвена Роу.