Необичайните коледни картички от Викторианската епоха

1
126
Добави коментар
setlans
setlans

Викторианската епоха е без съмнение епохата, в която са се случвали много странни неща. През тази епоха голяма част от децата не са ходили на училище, а са работили в мините. Пиърсингът е бил най-нормалното нещо на света, а хората твърдо са вярвали, че на Марс има живот.

Епохата се характеризира с дълъг период на мир за британската империя, което подпомага са демографското развитие на кралството.

Освен това татуировките са били са голяма мода, особено в кралското семейство, но за сметка на това, гримът е бил строго забранен – червилото се е смятало за магия, която цели да съблазнява мъжете.

Именно през Викторианската епоха се раждат и коледните традиции в страната

Практиката за украсяване на коледно дръвче се дължи на съпруга на Виктория принц Алберт. Той е роден и израснал в Германия, където коледната елха си е отдавна традиция.

Сред странностите от тази велика епоха са викторианските коледни картички. Те са били примес от иконография, която е съчетавала религиозни символи и съвсем ежедневни неща. Това, с което наистина са се отличавали картичките е бил хуморът, който днес би бил доста неприемлив за тези светли празници. Съвсем нормално е било в картичките да има изображения на мъртва червеношийка, жаба, която намушква друга, или пък Свети Никола, който натъпква дете в чувал.

Не знаем какво е било значението и символизма в тези картички, но е важно да се отбележи, че Коледа е била съвсем нов празник, а иконографията все още не е била напълно развита.

Коледните тържества в англоезичния свят датират едва от 1848 година, благодарение на принц Алберт. След като той украсява първото коледно дръвче в двореца, традицията плъзва из кралството и скоро във всеки британски дом е имало елха, а под нея малки подаръчета и сладки.

Първата коледна картичка през Викторианската епоха
Първата коледна картичка

Първата коледна картичка е изработена през 1843 година. Тя е поръчана от сър Хенри Коул, а е изработена от художника Дж. К. Хорсли. Картичката изобразява семейството на Коул, което вдига тост и е заобиколено от декоративна пергола. В картичката също могат да се видят малки сцени, типични за Коледа.

Препоръчваме: 35 любопитни факти за Викторианската епоха, които ще ви изумят

Коул отпечатва хиляда картички, като ги продава по един шилинг всяка – което е доста скъпо за обикновените викторианци. Разбира се, идеята му претърпява провал. По-късно през века, хромолитографския процес на печат се развива, като с това се улеснява печатането и купуването на картички. До края на 19 век, производството и печатането на коледни картички се превръща в доходоносна индустрия.

Разбира се, не всички картички са били странни. Доста от тях са уцелили коледния дух. Популярни изображения са били червеношийките, зелени полета, селски църкви и снежни пейзажи.

Вижте няколко подбрани викториански картички в галерията ни:

Последвайте ни в социалните ни мрежи  Фейсбук / Туитър / Инстаграм.

Сетланс