Златни монети с прасета и мишки под елхата :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
116
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Златни монети с мишки и прасета купуват българите за коледен подарък. Животните са част от китайския зодиак, който скоро ще завърши своя цикъл и ще започне нов такъв. Това каза за „Монитор“ Мартин Миланов от специализирана фирма за търговия със злато.

Монетите са с 1/20 или 1/10 унция австралийски лунар. Те са подходящи не само за колекционери, но и за подарък за хора, които искат да имат цялата серия. Цената на една монета е над 2000 лв., но ако решим да я продадем, може да вземем повече пари отколкото самите ние сме инвестирали. Освен монети с китайски зодии българинът търси и монети с историческа стойност. Такива са дукатите от Австро-Унгария. „Понеже са използвани в ежедневието на хората от 19-и век, те имат и друга стойност – имат уникален дизайн и минало“, каза Миланов. По думите му монети с лика на Наполеон също са харесвани, защото навремето нашите баби и дядовци са кътали спестяванията си именно в наполеони. Интерес има и към абонаментното злато. Идеята е всеки месец да се купува по 1 грам злато, а на последния месец абонатът получава едно кюлче безплатно. „Такъв подарък се търси от младите семейства, които искат да изненадат с нещо, различно от пари в плик или ваучер“, поясни експертът.

Средно българинът хвърля между 100 и 400 лв. за подобни подаръци. В момента пък търсенето на скъпоценния метал в България е засилено като надвишава очакванията на експертите. „Има по-голям интерес, отколкото ние смятахме, че ще има по празниците“, сподели Миланов. Той обясни това с факта, че за последните дни цената на златото е паднала с около 100 долара за тройунция. Цената е временна и може да падне дори още.

Всяка година търсенето с 15% нагоре.

Търсенето на злато нараства с 15% всяка година. Според експерти трендът ще се запази и през 2020 г. и няма да се обърне. „Ръстът ще продължи, но е рано да се каже с каква интензивност“, сподели Миланов. Той изтъкна, че златото е застраховка срещу несигурни времена и при турбуленции в макроикономиката хората ще инвестират в него. Централните банки на много страни пък са купили рекордно количество злато за последните 2 години.