УСПЕХ: Тежкотоварната китайска ракета Лонг Марч 5 се върна в експлоатация след безпрепятствено изстрелване!

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното успешно изстрелване. Photo credit : China Space Program 

27 декември 2019 г. 16:15 ч.

Светослав Александров. Най-сетне! След прекъсване от две години и половина, тежкотоварната ракета „Лонг Марч 5“ се върна в експлоатация и така китайската програма влезе отново в правилните си коловози, които ще я отведат към усвояването на околоземната орбита, Луната и Марс. Ракетата „Лонг Марч 5“ е критично важна за космическата програма на Китай – със своята товароподемност от 25 тона до околоземна орбита тя е третата най-мощна ракета в света, нареждайки се директно след американските ракети „Фолкън Хеви“ и „Делта 4 Хеви“ с товароподемности до околоземна орбита съответно от 63 тона и 29 тона.

Първото изстрелване на „Лонг Марч 5“ бе проведено на 3-ти ноември 2016-та. Множество проблеми съпътстваха обратното броене, а след излитането спътникът бе въведен в неправилна орбита. Впоследствие сателитът запали своите собствени двигатели и коригира орбиталните си параметри, след което стартът бе оповестен за успешен.

Истинската трагедия за китайската космонавтика настъпи на 2-ри юли 2017-та, когато по време на второто изстрелване един от двигателите „YF-77“ на първата степен се самоизключи заради отказ на турбопомпа. Ракетата и спътникът бяха изцяло загубени. Китайските специалисти се захванаха да коригират дизайна на „YF-77“, като през 2018-та година бе проведено тестово успешно запалване. Впоследствие бяха установени други дефекти, които отложиха третото изстрелване първо за януари, после за юли и след това за края на 2019-та година. 

Но усилията на китайските специалисти доведоха до успех и днес стана ясно, че те са успели да стабилизират дизайна на „Лонг Марч 5“. Днешното изстрелване бе факт в 14:45 ч. българско време и спътникът „Шичжиян 20“ е в правилната си орбита. Какво означава това за китайската космическа програма?

На първо място, Китай най-сетне ще може да реализира мисията си до Луната „Чанг’ е 5“ – това е първата възвръщаема експедиция до естествения ни спътник, откакто през 70-те години на миналия век американските астронавти от „Аполо“ и съветските автоматични станции „Луна“ взеха проби от лунния грунт и ги доставиха на Земята за по-нататъшно изследване в лаборатории. „Чанг’e 5“ трябваше да лети още в края на 2017-та година, но след аварията на „Лонг Марч 5“ това нямаше как да стане. Сега обаче подготовката за полет може отново да започне. 

Второ, което е и най-критично за китайската космонавтика, страната ще може да изстреля роботизираната си мисия до Марс, която се състои от спускаем апарат и марсоход. Това ще е вторият опит на Китай да достигне до Червената планета – първият път бе през 2011-та година, когато китайски орбитален апарат бе прикачен към руската мисия „Фобос-Грунт“. Но след провала на руснаците Китай създаде своя самостоятелна марсианска изследователска програма. Ако днешният старт на „Лонг Марч 5“ не бе успешен, това щеше да означава продължително отлагане за новата роботизирана мисия и тя щеше да пропусне стартовия си прозорец през лятото на 2020-та.

Трето, най-сетне могат да започнат полетните изпитания на новия пилотиран космически кораб, който се очаква някой ден да полети до Луната. Прототип на кораба може да бъде изстрелян още през първата половина на 2020-та.

Четвърто, ще започне строежът на първата модулна орбитална станция на Китай. Основният модул „Тианхе“ трябваше да бъде изстрелян през 2018-та и със забавянията на „Лонг Марч 5“ това не се случи – но вече и този проект може да потръгне. 

Днес, след като „Лонг Марч 5“ отново полетя успешно, мнозина си отдъхнаха и се успокоиха – по понятни причини! 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/