Уошингтън поуст: липсата на космически туризъм е едно от разочарованията на десетилетието

1
107
Добави коментар
redbul80
redbul80

27 декември 2019 г. 18:30 ч. Отминава не просто поредната година, а второто десетилетие на 21-ви век. През това десетилетие станахме свидетели на голям технологичен бум под формата на модерни мобилни телефони, таблети и други джаджи. Но много предсказания, които бяха обещани, че ще се случат, не се сбъднаха. 

Уошингтън поуст е предоставил на читателите си интересна класация (линк-тук) за най-големите технологични разочарования на изминаващото десетилетие. Класацията включва дезинформацията и разпространението на фалшиви новини в интернет (особено по време на избори), пълният монопол на Фейсбук и липсата на алтернативна социална мрежа, неуспехът на много групово финансирани проекти в Kickstarter, неуспехът на електронните цигари да се наложат като безопасна алтернатива.

Авиацията и космонавтиката също са дали своите разочарования. В областта на авиацията е несбъднатото пророчество, че доставката на храна и товари за нуждите на клиенти ще става посредством дронове. Обещано още през 2013-та година от предприемача Джеф Безос, основателят на Амазон, засега имаме само изпитания – но не и масова практика. 

Неслучилият се космически туризъм е големият пропуск в космонавтиката. Ричард Брансън обеща, че Върджин Галактик ще превозва туристи в космоса до началото на 2020-та – но последната му пилотирана космическа мисия бе през февруари и оттогава насам – нищо… Безос също каза, че човек ще полети в космоса през 2018-та година, а Илон Мъск предвиди полет на турист до Луната в края на 2018-та. 

Нищо подобно не се е случило.

И все пак Уошингтън поуст признава – ако има нещо от цялата класация, за което не бива да съжаляваме, че не се е случило, то е именно космическият туризъм. Нека туристическите кораби да станат готови, когато са готови, без да се бърза. Извеждането на хора в космоса не е тривиална работа. 

На снимката: космическият кораб „Юнити“ по време на втория му пилотиран полет в космоса през февруари. Оттогава досега, вече 10 месеца по-късно, „Юнити“ не е летял отново и все още не превозва туристи.  Photo credit : Virgin Galactic