27 декември – загубихме принцеса Лея

1
138
Добави коментар
vocala
vocala

Кари Франсис Фишър е американска актриса, носителка на награда „Сатурн“ и номинирана за „Награда на БАФТА“ и две награди „Еми“. Известна е най-вече с ролята си на принцеса Лея Органа в космическата сага „Междузвездни войни“.

Кари прави филмовия си дебют през 1975 г., партнирайки на Уорън Бийти в „Шампоан“. По това време тя едва ли е очаквала, че само след две години ще бъде една от най-известните актриси. Същата година Кари Фишър се явява на кастинг за роля във филма на Джордж Лукас „Междузвездни войни“ – нискобюджетна научна фантастика. Заради голямата конкуренция тя не очаква да получи ролята. Въпреки това тя е избрана за ролята на принцеса Лея.

Филмът бие всички рекорди в класациите по приходи и се превръща в класика. Над 40 години по-късно той все още е един от най-обичаните филми на всички времена. След успеха на „Междузвездни войни“ излизат неизбежните продължения – „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“, които утвърждават славата на Кари и я превръщат в секс-символ.

Още преди края на „Междузвездни войни“ Кари Фишър се пристрастява към наркотици и алкохол. Има два кратки брака – първият е с певеца Пол Саймън, а вторият – с Браян Лурд. От него има дъщеря – Били Катрин.

На 23 декември 2016 г. Фишър пътува с полет на авиокомпания United Airlines от Лондон до Лос Анджелис, след края на европейската обиколка за представяне на книгата ѝ, когато получава сърдечен пристъп, петнадесет минути преди самолетът да се приземи на международното летище в Лос Анджелис. Един пътник, седнал близо актрисата, съобщава, че е спряла да диша, а друг пътник извършва сърдечен масаж до пристигането на парамедици на мястото на инцидента. Тя е транспортирана в болница „Роналд Рейгън“ и е поставена на изкуствено дишане. Въпреки усилията на медицинския екип, Фишър умира на 27 декември 2016 г. в 08:55 ч местно време, на 60-годишна възраст.