Сухота в устата при онкоболни

1
146
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Сухота в устата (ксеростомия) след химиотерапия

Ако провеждате химиотерапия или лъчелечение, трябва да знаете, че могат да възникнат някои оплаквания. Едно такова оплакване е сухотата в устата.

Тя може още да се нарече ксеростомия. Това се случва, когато слюнчените жлези не произвеждат достатъчно слюнка, за да поддържат устната лигавица влажна.

Причнината се крие и в действието на химилечението върху клетките в устната лигавица, принуждавайки ги временно да спрат образуването на слюнка.

Тъй като слюнката е необходима при дъвченето, преглъщането и говоренето, тези дейности могат да бъдат затруднени при сухотата в устата.

Признаци и симптоми при сухота в устата

Признаците и симптомите на сухота в устата могат да включват:

1.Лепкаво, сухо усещане по езика и устните;
2.Гъста слюнка;
3.Болка или усещане за парене в устата или върху езика;
4.Пукнатини по устните или в ъглите на устата;
5.Сух, “жилав” език;
6.Затруднено дъвчене, дегустация или преглъщане;
7.Затруднен говор.

Сухата уста може често да причини и проблеми със зъбите. Слюнката спомага за поддържането на здравословен баланс сред бактериите по устната лигавица.

Без достатъчно слюнка, бактериите и “другите” микроорганизми като гъбички в устата растат по-бързо. Това може да причини появата на язви и инфекции, включително млечница.
Млечницата от своя страна се причинява от свръхрастеж на дрожди.

Слюнката също отмива хранителните частици, останали в устата след хранене. Това означава, че липсата ѝ може да причини заболяване на венците, както и зъбен кариес. Сухата уста може също да затрудни носенето на протези при по-възрастни пациенти.

Причини за сухота в устата

Химиотерапията и лъчетерапия причиняват сухота в устата, като увреждат слюнчените жлези. Химиотерапията я причинява, като сгъстява слюнката.
Но това обикновено е временен симптом, който се изчиства за около 2 до 8 седмици след приключване на лечението.

Лъчетерапия на главата и шията също може да причини сухота в устата. При нея възстановяването може да отнеме 6 месеца или повече, докато слюнчените жлези отново започнат да произвеждат слюнка след края на самата лъчетерапия. Някои хора забелязват подобряване на сухота в устата през първата година след лъчелечението.

Но много от тях продължават да изпитват някаква дългосрочна сухота. Това е особено вероятно, ако лъчетерапията е била насочена към слюнчените
жлези.

Сухата уста може да бъде причинена и от:

1.Трансплантация;
2.Антидепресанти;
3.Лекарства, наречени диуретици, (които увеличават уринирането);
4.Някои болкоуспокояващи;
5.Устни инфекции;
6.Дехидрация.

Съвети за хранене при сухота в устата:

1.Пийте най-малко 4-5 чаши вода на ден. Носете на бутилка с вода;
2.Избягвайте алкохола;
3.Може да употребявате бульони, сосове, масло или мляко.
4.Избягвайте сухи или твърди храни;
5.Избягвайте силно пикантни храни;
6.Не пушете и не дъвчете тютюн.

Източник на информация:

1.https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/dry-mouth-or-xerostomia