Бренеров тумор на яйчниците

1
245
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Туморите на Бренер са рядък подтип от  епително-стромалната туморна група на неоплазми при яйчниците. Мнозинството са доброкачествени, но някои от тях могат да бъдат и злокачествени.

Най-често се откриват случайно при някакво тазово изследване или при лапаротомия. Туморите на Бренер много рядко могат да се появят на други места (включително  тестисите!).

Причина за развитието им

Причината за доброкачествените и злокачествени Бренеровите тумори е неизвестна. В около 30% от случаите се откриват доброкачествени тумори на Бренер заедно
с карцином на яйчниците.

Жените, които имат някакъв вид рак на яйчниците, включително злокачествен тумор на Бренер, трябва да питат лекар за евентуална генетична консултация, тъй като ракът на яйчниците понякога е свързан с генна мутация, която може да бъде наследена в семейството.
Вид

При макроскопско патологично изследване тези тумори са твърди и с бледо жълтокафяв цвят. 90% от тях са едностранни (възникват само в единия яйчник като другият не е засегнат). Туморите могат да варират по размер от под 1 до 30 сантиметра. Граничните и злокачествените тумори на Бренер са възможни, но са много редки.

Симптоми

Повечето Бренеровите тумори не причиняват някакви конкретни симптоми. Ако туморът е с големи размери, може да причини болка или дискомфорт в едната страна на корема.

Жените, които са в менопауза, могат да имат вагинално кървене.

Ако туморът на Бренер е злокачествен, това може да причини симптоми, подобни на други видове рак на яйчниците, включително подуване на корема и затруднение с контрола на пикочния мехур.

Диагноза

Хистологично Бренеровия тумор се представя с гнезда от преходни епителни (уротелиални) клетки с надлъжни ядрени канали (кафе на зърна-coffee bean nuclei),
разположени в изобилна влакнеста строма.

Подобни

Преходно-клетъчният карцином е още по-рядко образувание, в което неопластичните преходно- епителни клетки, подобни на преходния клетъчен карцином на
пикочния мехур, се наблюдават в яйчника, без характерния стромален/епителен модел на тумор на Бренер.

Прогноза

За пациентите с доброкачествени тумори на Бренер има от добри до отлични дългосрочни перспективи. Счита се, че туморите на Бренер обикновено не рецидивират, но едно проучване е показало, че в около 28% от случаите туморът се завръща след отстраняването му.

Дългосрочната перспектива за хората с злокачествени или гранични тумори на Бренер зависи от стадия в който се намират, кога той е диагностициран и дали се е разпространил извън яйчника. Като цяло, колкото по-рано се диагностицира и колкото по-малко се е разпространил надалеч, толкова по-добър е резултатът.

Лечение

Лечението при Бренеровите тумори на яйчника обикновено се състой в операция за отстраняването им. Ако се установи, че туморът е злокачествен, може да се наложи
да се извърши по-обширна операция, включително с отстраняване на двата яйчника, фалопиевите тръби и матката (обща коремна хистеректомия и двустранна салпингооофоректомия), последвана от химио- или лъчелечение. Възрастта на жената и наличнието на наследствен рак може да са фактори за определяне на най-добрия курс на лечение.

За жени, които са в менопаузата, се препоръчва да се отстранят, както яйчниците, маточните тръби така и матката. По-младите жени може да искат да обмислят по-малки по обем операции, за да се запази плодовитостта им като се поддържа един работещ яйчник.

Допълнителното лечение може да зависи от стадия на рака и от степента на разпространение извън яйчника.

Източник на информация:

1. Marwah N, Mathur SK, Marwah S, Singh S, Karwasra RK, Arora B (2005). “Malignant Brenner tumour–a case report”. Indian J Pathol Microbiol. 48 (2): 251–2. PMID 16758686.
2. Green GE, Mortele KJ, Glickman JN, Benson CB (2006). “Brenner tumors of the ovary: sonographic and computed tomographic imaging features”. J Ultrasound Med. 25 (10): 1245–51, quiz 1252–4. doi:10.7863/jum.2006.25.10.1245. PMID 16998096. Archived from the original on 2013-04-15.
3. Caccamo D, Socias M, Truchet C (1991). “Malignant Brenner tumor of the testis and epididymis”. Arch. Pathol. Lab. Med. 115 (5): 524–7. PMID 2021324
4.https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/9397/brenner-tumor-of-ovary