Дмитрий Рогозин: пречат ни санкциите и липсата на частни космически компании

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос

1 януари 2020 г. 15:15 ч.

Светослав Александров. Ръководителят на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин призна кои са най-големите проблеми на космическия отрасъл – санкциите и липсата на частни космически компании. Това стана ясно по време на негово интервю за телевизионния канал Россия 24.

„Ще сме щастливи, ако частните компании се появят в Русия. Но това е особеност за нашата държава – у нас няма такъв голям свободен капитал като например в САЩ“, категоричен е Рогозин. 

Все пак в Русия има няколко частни фирми. По думите на Рогозин Роскосмос не им се бърка от бюрократична гледна точка. 

Голяма спирачка за развитието на руската космонавтика се оказват и западните санкции. „Това е изкуствено ограничение, което ни принуждава да се нагаждаме. Разбира се, заради санкциите у нас не може да стане по-добре. Те ни ограничават много силно. И най-важното ограничение е в областта на микроелектрониката. Това е най-сложният проблем, който изпитваме“, смята Рогозин.

Междувременно по думите на шефа Русия води преговори с Турция, Индонезия и Унгария. „Тези страни желаят да изпратят свой собствен космонавт, те искат да си сътрудничат с Роскосмос“, казва той. 

Източник: НК 1, 2 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/