Палау стана първата страна в света, която забрани опасните слънцезащитни кремове

1
195
Добави коментар
setlans
setlans

Островната страна стана първата в света, която забранява опасните слънцезащитни кремове, заради вредата им върху околната среда.

Палау стана първата страна в света, която забрани слънцезащитните кремове, които са вредни за коралите и морския живот. С настъпването на новата година, всички слънцезащитни кремове, които съдържат сходни съставки, включително оксибензон, са забранени за употреба, внос или продажба в страната.

Президентът на островната държава Томас Ременгесау заяви, че „трябва да живеем и да уважаваме околната среда, защото тя е гнездото на живота“.

Островната държава включва в себе си 241 острова, но само 11 са населени. Тя се слави сред водолазите с прозвището „девствен рай“.

Лагуната на Скалните острови на Палау е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Страната има население от малко над 21 хиляди души, като 70% от тях обитават само два острова.

Забраната на слънцезащитните кремове беше обявена през 2018 година, но влиза в сила от днес

Всички слънцезащитни кремове, които съдържат един или повече от следните химикали са забранени в страната: Oxybenzone (benzophenone-3), Ethyl paraben, Octinoxate (octyl methoxycinnamate), Butyl paraben, Octocrylene, 4-methyl-benzylidene camphor, Benzyl paraben, Triclosan, Methyl paraben, Phenoxyethanol.

Изброените химикали са известни замърсители на околната среда. Повечето от тях са ендокринни разрушители или са много силно токсични за новородените и все още младите диви животни.

Пред агенция Франс Прес, президентът Ременгесау заяви: „Когато науката ни каже, че дадена практика вреди на кораловите рифове, рибните популации, или на самият океан, нашите хора взимат това под внимание, това правят и нашите туристи“.

Токсични химикали от слънцезащитните кремове са открити в някои от най-критичните местообитания на Палау, както и в тъканите на някои от най-известните им морски обитатели.

Забрана на и на други места по света

Броят на слънцезащитните кремове и лосиони, които съдържат тези вредни химикали намалява. Въпреки това, според експертите, тези химикали могат да се открият в поне половината от всички слънцезащитни продукти (по данни от 2018 г.).

Американският щат Хаваи също обяви подобна забрана, но тя ще влезе в сила чак през 2021 година.

Други места, на които предстои да влезе в сила такава забрана са Вирджинските острови (през месец март), както и нидерландският остров Бонер, който се намира в Карибско море.

Последвайте ни в социалните ни мрежи  Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс Заглавна снимка: LuxTonnerre