6 причини тъмният шоколад да е полезен

1
163
Добави коментар
vocala
vocala

Шоколадът е вкусен и през това време на годината – а и по всяко време на годината – е трудно да се избегне. Бонбоните са фантастични празнични подаръци – кой може да устои на шоколадовите Дядо Коледа или други празнични лакомства?

Добрата новина е, че тъмният шоколад, приготвен от какаовите зърна – не млечен или бял – е зареден с хранителни вещества и всъщност е добър за вас. Колкото по-тъмен, толкова по-добре. Най-полезен е шоколадът, който е с поне 70% какао.

Ето и шест начина, по които научните изследвания казват, че тъмният шоколад може да бъде от полза за вашето здраве. Така че, не пропускайте лакомствата, в малки количества е добре за вас.

Пълен е с хранителни вещества

Тъмният шоколад с добро качество е богат на фибри, желязо, мед, магнезий, калий, цинк и др. Шоколадът съдържа също разтворими фибри, а мастният профил се състои най-вече от наситени и мононенаситени мазнини (добрите мазнини).

Подпомага здравето на сърцето

Тъмният шоколад може да играе роля за подобряване здравето на сърцето. Проучването EPIC-Norfolk във Великобритания установи, че хората, които ядат шоколад всеки ден, имат по-малък риск както от сърдечни заболявания, така и от инсулт. Всъщност намаленият риск според друго проучване е 57 процента. Това се дължи на флаванолите в тъмния шоколад, които спомагат за подобряване на кръвния поток и намалява кръвното налягане.

Страхотен източник на антиоксиданти

Какаото и тъмният шоколад съдържат голямо разнообразие от мощни антиоксиданти и съдържат повече дори от боровинки, акаи-плодове и други суперхрани. Антиоксидантите инхибират химическа реакция, която произвежда свободни радикали, които могат да увредят клетките, могат да защитят тялото ви от възпаление поради артрит или наранявания и заболявания като рак.

Помага за понижаване на холестерола

В контролирано проучване е установено, че тъмният шоколад значително намалява LDL (лошия) холестерол и повишава HDL (добрия) холестерол при мъжете. LDL може да повреди артериите в сърцето ви и друга тъкан. Понижаването на холестерола намалява риска от сърдечни заболявания. Добавянето на тъмен шоколад към сутрешната овесена каша ще ви даде голям тласък в намаляването на тези числа.

Добър за вашата кожа

Кой казва, че шоколадът причинява пъпки? Точно обратното, биоактивните съединения в тъмния шоколад могат да бъдат много полезни за вашата кожа. Това е така, защото флаванолите могат да помогнат за защита от увреждане от слънцето, да подобрят притока на кръв към кожата ви и да повишат нивата на хидратация.

Подобри нивата на кръвната захар

Наистина. Яденето на шоколад не изглежда като начин за предотвратяване на диабет, но тъмният шоколад може да подобри преработката на глюкоза. Изследване от 2017 г. показва, че флавоноидите в тъмен шоколад намаляват стреса към окисляване и подобряват чувствителността на организма към инсулин, открит при диабет тип 2 и намаляват риска от него.