Изкуствен интелект на Google може да определи рак на гърдата по-точно от клиницистите (Част 1)

1
145
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Изследователи от Google (GOOGL), работещи заедно с експерти от Северозападния университет и три британски медицински института, обявиха че са създали модел на Изкуствен Интелект (ИИ), който изглежда способен да открива по-точно рака на гърдата при мамографиите отколкото лекарите.

Моделът на ИИ е успявал да открие случаи на рак на гърдата с по-висока честота от рентгенолозите и така да отчита по-малко фалшиво- позитивни резултати, според проучване
публикувано в Nature. Резултатите са се провеждали дори когато алгоритъмът е бил тестван в международен план, пречка която малко инструменти за ИИ са били в състояние да преодолеят, като се има предвид несъответстващите бази от данни зад граница.

Тълкуването на признаците при рак на гърдата може да бъде равни части от изкуство и наука. Само опитен рентгенолог, обаче може да разгледа поредица от замъглени, черно-бели мамограми и да различи “мътни”, неопределени маси от струпвания на здрави тъкани.

И все пак дори експертното обучено око може да бъде подведено. Клиницистите не успяват да открият около 20% от всички видове рак на гърдата, според Американското дружество за борба с рака.

Междувременно половината от всички американски жени, които са провели годишни мамографии в продължение на десетилетие са били с погрешно поставена диагноза рак, когато всъщност са били без.

В същото време бърнаута и регионалният недостиг на специалисти оказват силен натиск върху радиолозите по целия свят.

Изкуствения Интелект също среща трудности в поле, толкова нюансирано и сложно като рака на гърдата. В бъдеще такива инструменти могат да  бъдат използвани като един вид второ мнение – нещо, към което рентгенолозите се обръщат като средство за ръководство на първоначалната им интерпретация на  изследване на гърдата.

Новият инструмент е бил разработен от Google Health и британския му филиал DeepMind.

За да обучат своя алгоритъм, изследователите са проучили клиничните данни, включващи сканиране за рак на гърдата при около 91 000 жени в  САЩ и Великобритания. Цялата база данни е била анонимна. Диагнозите за рак на гърдата са били потвърдени чрез биопсия.

След това изследователите са тествали алгоритъма върху нови групи от де-идентифицирани сканирания на гърдата от няколко хиляди жени в двете държави.