Житие на свети Ефрем Нови Чудотворец

1
188
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

През 1424 г. обаче, турците навлезли насилствено в светата обител и изклали без пощада духовниците на манастира. Монахът Ефрем отсъствал в този момент и се намирал в планината, в пещерата, в която се подвизавал. Когато се върнал и намерил телата на закланите духовници горко плакал. През следващата година, на 14 септември, турците отново нападнали манастира. Този път го заловили и измъчвали цели осем месеца и половина, използвайки всякакви варварски прийоми за изтезание. След като го били и унижавали, закачили го надолу с главата на едно старо черничево дърво край манастира. И като прекарали през корема му дебело запалено дърво, го приковали с остри цигански пирони за черницата. Там светецът предал духа си на Бога. Било 5 май 1426 г., когато блажената му душа прелетяла и се преселила в Божиите ръце. Пет века по-късно той се открил чрез съновидение, казвайки: „Родих се на 14 септември – деня на Кръста. На този ден започнаха и мъченията ми. Починах 42-годишен”.

На 3 януари 1950 г. чрез видение на игуменката на същата света обител – монахиня Макария, мощите на свети Ефрем били намерени благоухаещи. Цели 524 години те стояли в земните недра преди Всеблагият Бог да реши да ги открие. Сега мощите на свети Ефрем се пазят в специален ковчег в същия манастир. Наблизо все още стърчи изсъхнало старото черничево дърво, на което бил повесен светията. Там болните се лекуват чрез помазване от елея на кандилото му и като се покланят на светите му мощи. Свети Ефрем се явява и помага на всички, които го призовават с вяра. Той е един от небесните лекари на болната ни епоха. Помага на слепи, бесновати, парализирани, на всички, които имат нужда от него.

Любовта и милостта на светеца са неизчерпаеми. Някога самият той казал: „Малко преди да дойдат ужасите ще направя много чудеса, за да повярва светът и да се спаси”. Чудесата на свети Ефрем се проявяват всекидневно. Много облагодетелствани от него идват отново в светата обител и с вълнение разказват за чудотворните му благодеяния над тях. Петте тома книги с описание на тези случки, издадени от игуменката на манастира – Макария, свидетелстват за голямото му чудотворство.  Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 г. Паметта му се празнува на 5 май, когато е пострадал мъченически, и на 3 януари, когато са открити мощите му.

Ето едно от многото негови посмъртни чудеса, разказано от госпожа Христина М. от Атина: „Страдах от болки в гръбначния стълб. Една нощ обаче, болките станаха непоносими и стигнаха до врата ми. Тогава отидох в стаята си и плачейки пред иконата на Иисус Христос започнах да Му се моля чрез Неговия свети Ефрем да ми помогне. При цялото това искрено страдание, както физическо, така и душевно, изведнъж усетих присъствието  на светеца в стаята ми и светлата му ръка да ме гали нежно по челото. Превърнах се като че ли в 4-годишно безпомощно дете: „Мой свети Ефрем – казвах плачейки – съжали ме!” И той започна да ме утешава, но не за телесната ми болка, а за душевната: „Какво има, мое дете, не плачи… Спри да ридаеш и ме чуй. Аз съм свети Ефрем. Любовта, която търсиш, истинската любов е при Бога и Той я дава на тези създания, които Го обичат и които Той обича. Аз съм тук, за да ти оповестя Божията любов към теб. А като имаш тази любов, не трябва да се плашиш от нищо, дори и от смъртта. Защото Божията любов може да те спаси и да те закриля от всяка болест, от всяко нещастие и да обгражда душата ти с непроходима стена, така че никой да не може да я разбие. Внимавай обаче до края на живота си да не загубиш любовта Божия и да потърсиш човешката”. И след това изчезна.

Извиках: „Мой свети Ефреме, не бягай. Стой още малко, моля те! Нямам си никого на този свят, освен Бога и теб. Съжали ме, моля те, запази ме от неблагодарността. Запази е от греха. Закриляй ме, така че да запазя Божията любов в себе си, за да бъда добре”. От този момент болките ми секнаха. Изчезна и оплакването”.

Тропар, глас 1 

В планината Амомон като слънце си проблеснал и мъченически, богоносни, към Бога си преминал, изтезаван варварски, великомъчениче Христов Ефреме. Затова винаги изливаш благодат на благочестно почитащите те. Слава на Този, Който ти дава сили. Слава на Този, Който те увенча. Слава на Този, Който чрез теб дава изцеление на всички!

По молитвите на преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец, Господи Иисусе Христе, помилуй ни грешните!

Из „Свети преподобномъченик Ефрем – житие и чудеса”, Асеновград,  1996 г.