МВР предлага четворно увеличение в заплащането за нощен труд на полицаите

1
156
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

По един лев на час за нощен труд да получават полицаите от 1 февруари, предлага министърът на вътрешните работи Младен Маринов в проект за заповед. Ако тя влезе в сила, реално заплащането ще се увеличи четворно, тъй като към момента служителите на реда взимат по 25 ст. допълнително за всеки отработен час между 22:00 и 06:00 ч.

За промяната се говори отдавна, но ведомството години наред отказваше да увеличи сумата с мотива, че не разполага с достатъчно бюджет. През лятото на 2019 г. служителите на МВР организираха серия от протести за увеличение в заплащането на нощния труд. Преди два месеца в интервю за bTV председателят на Конфедерация на труда „Подкрепа“, Димитър Манолов, заяви, че за да бъде повишена ставката ще е необходим допълнителен ресурс от порядъка на 50 млн. лв.

Документът за увеличението на нощния труд на полицията е публикуван заедно с мотиви към него в Портала за обществени консултации. В публикуваната за обществено обсъждане заповед не е заложена промяна за допълнителното възнаграждение за времето на разположение. То остава както досега – 10 ст. на час. Същите остават и надбавките за служителите на МВР с научни степени. И през 2020 г. тези със степен „доктор“ ще вземат по 60 лв. допълнително, а докторите на науките – по 90 лв.

Размерите на тези допълнителни възнаграждения са определени така, че да бъдат осигурени по показател „Персонал“ в бюджета на МВР за 2020 г.

Издаването на проекта на заповед няма да доведе до отнемане на привилегии или ощетяване на служителите, на които се изплащат допълнителни възнаграждения, тъй като размерите им са съобразени с фактическия брой на служителите в МВР, на които се изплащат допълнителните възнаграждения, твърди министерството.

Общественото обсъждане на заповедта ще продължи до 3 февруари 2020 г.

От началото на декември Маринов настоява и за вдигане на заплатите в МВР с по 100 лв. Това предвиждаше най-висшата професионална длъжност в министерството – главен секретар – да се повиши от 2472 лв. на 2572 лв. Възнаграждението на редови полицай би станало 978 лв.