Как се промениха хотелите през последните 10 години?

1
151
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В следващите 10 години технологиите ще продължат да свежда до минимум човешкият фактор

Експерти от туристическия сайт The Points Guy отчитат най-големите промени, настъпили в хотелиерския бизнес през последното десетилетие.

Според анализаторите на изданието хотелската индустрия е станала почти неузнаваема в определени аспекти.

На първо място, главозамайващият брой сливания и придобивания говори за големи промени в сектор. Така само в Съединените щати през 1990 г. почти две трети от всички хотели бяха независими, а сега хотелските вериги доминират на пазара.

Търговските марки, предоставящи висококласни хотелски услуги – шоколадови бонбони върху възглавниците и малки тоалетни принадлежности в банята – промениха продукта си. Например, такъв е преходът от мини бутилките с шампоан към дозатор за многократно зареждане. Така те се стремят към по-голяма екологичност и в същото време намаляват собствените си разходи. Някои хотели сега предлагат на гостите си отговорно отношение към природата и по всякакъв начин ги насърчават гостите да имат отношение към нея. 

Експертите подчертават, че хотелите са се променили много и в интериорния дизайн. Масите и шкафовете в стаите са станали все по-малки, а в много случаи просто са премахнати. Дори рецепцията в някои хотели е заменена с регистрация на таблет или чрез мобилно приложение. Има много хотели по света, в които пътуващите вече не могат да говорят с човек при настаняване. Дори ключовете под формата на пластмасови карти започнаха да се заменят със специални услуги през телефона. Технологиите също така превръщат безплатния високоскоростен Wi-Fi в задължителна услуга, а не като допълнително удобство.

Анализаторите отделят специално място на новата платформа на Airbnb, наричайки я „дом далеч от дома“. Компанията е основана през 2008 г. и благодарение на услугата туристите получиха 6 милиона повече нови места за настаняване, отколкото преди малко повече от десет години. В допълнение, пътешествениците имат възможност да избират необичайни условия за престой, като да спят в иглу или в къща на дърво.

В следващите 10 години технологията ще продължи да свежда до минимум, а в някои случаи дори ще премахне необходимостта от човешко взаимодействие. Роботите все още не са завзели индустрията, но все още не е ясно какво ще се случи в следващото десетилетие.

А хотелите са само един аспект от туристическата индустрия, обхваната от монументална промяна. Instagram и като цяло социалните медии са все по-отговорни за влиянието върху начина, по който пътниците взимат решения за това къде отиват – и това се превръща в ценен компонент за маркетинга на хотела.