Пилотираният космически кораб Старлайнър поема път обратно към Флорида за следващата му мисия

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: корабът „Старлайнър“ е в готовност да започне своето пътешествие към Флорида. Photo credit : Boeing

4 януари 2020 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Пилотираният космически кораб на Боинг „Старлайнър“, който на 22-ри декември се завърна успешно след дебютната му безпилотна мисия до околоземна орбита, се отправи на 10-дневно пътешествие към Флорида, където ще бъде подготвен за втората му експедиция. Тогава в космоса ще полетят астронавтите на НАСА Джош Касада и Съни Уилиамс заедно с двама други чуждестранни астронавти. 

Междувременно продължава работата по друг кораб „Старлайнър“, който през тази година ще се отправи в орбита заедно с астронавта на Боинг Крис Фъргюсън и астронавтите на НАСА Никол Ман и Майк Финк. Това може да се окаже първият пилотиран полет на САЩ до Международната космическа станция след приключването на програмата „космическа совалка“, стига, разбира се, частната компания СпейсЕкс да не изпревари Боинг и да изпрати „Крю Драгън“ в пилотиран режим преди „Старлайнър“.

Напомням на читателите, че през изминалата година „Старлайнър“ летя два пъти – през ноември на тестов полет за изпитание на спасителните му системи и през декември на първата му космическа мисия. За съжаление по време на декемврийския полет неправилно настроен часовник провали скачването с Международната космическа станция. Но за успокоение и радост на ръководството на мисията, корабът бе спасен, проведе самостоятелна програма в околоземна орбита и се завърна на Земята успешно в района на базата Уайт Сендс, Ню Мексико. Това бе първото тестово завръщане на пилотиран орбитален кораб върху суша след приключването на програмата „космическа совалка“. Другият частен космически кораб, „Крю Драгън“ на СпейсЕкс, може да се завръща само в океана.

Боинг съобщи, че „Старлайнър“ е в отлично състояние след декемврийската му космическа мисия. Животоподдържащата система е работила нормално, тестовият манекен е на мястото си, дори гравитационният индикатор Снупи се завърнал на Земята в същата позиция, в която излетял. Вътрешността на кораба изглежда по същия начин както и преди неговия полет. Това доказва, че „Старлайнър“ е в готовност да превозва хора.

Техниците свалиха полезния товар със записите, за да започнат първоначалния им анализ. Те очакват да получат записи и от бордовите камери на „Старлайнър“, като видеоматериалът ще бъде публикуван през идните дни. Вече във Флорида „Старлайнър“ ще бъде още по-щателно анализиран и чак тогава ще бъде рециклиран и подготвен за мисията му с астронавтите Касада и Уилиамс. 

Източници: Боинг 1, 2

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/