„Бойко имат право да го обичат…“ – крилатите фрази на Борисов през 2019

1
114
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Кога премиерът Бойко Борисов ще се оттегли в заслужена почивка и повече няма да се занимава с политика? И какво ще прави след това? Как понесе раздялата с най-близкия си в ГЕРБ Цветан Цветанов? Кой най-много успя да го подразни?

По тези и други теми от геополитика до стари роднински истории, министър-председателят даде запомнящи се цитати и през изминалата година в типичния за него стил. По традиция „Дневник“ представя малка част от крилатите фрази на Борисов, които провокираха вниманието през 2019 година.

Преди години, премиерът обясняваше, че като излезе от политиката, ще се оттегли в къщата си в Банкя с една жена, която му е на сърце, но сега не смее да я прибере при себе си заради политическата си кариера. Тази година в телевизионно интервю обаче излезе с алтернативен план:

„Утре, като напусна премиерския пост, ще си направя и аз един сайт и ще кажа „Не ме пипайте“. Като полицай ще бъда много добър разследващ журналист“. С такава екстравагантна идея министър-председателят отговори в интервю за Би Ти Ви на поредица от въпроси за медийната свобода в България. По обясненията му така щял да се впише в модела, по който двама олигарси купували медии – „кой сайт, кой телевизия“, и ако направели нарушение, казвали: „Не ме пипайте, аз съм издател“.

Ако някой се чуди кога ще е това оттегляне от политиката след вече три управленски мандата, Бойко Борисов даде разяснения и по този въпрос:

„Отивам си от политиката, когато магистрала „Хемус“ е готова

Хемус се строи изключително активно“, заяви преди няколко месеца във Варна Борисов.

Тази година премиерът премина и през сериозен партиен трус, започнал още преди евроизборите, който се разви през лятото и продължи дори след местните избори тази есен. Борисов се освободи от най-близкия си съратник в ГЕРБ, с когого изградиха партията – Цветан Цветанов, заради връзката и поведението на Цветанов покрай скандалите около „Апартаментгейт“.

Може би всичко започна от репликата на Цветанов, че никой не можеда го накаже. Това видимо ядоса Борисов: „Цветан Цветанов имаше рожден ден днес. Да му е честит! Аз така му го честитих – да го питам как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Първо – може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората. Мога да го накажа и аз!“, обяви министър-председателят в извънредно изявление след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

След като Цветанов беше освобоен и от партийните постове, Борисов не скри чувствата си: „Аз се разделих с най-близкия си. По-близък нямам. Аз семейство нямам за съжаление. Семейството ми беше Цветанов. Всеки ден по пет пъти по една тема и сега ми липсва. Но се разделих“.

Покрай тези обяснения почти на шега подхвърли също:

„Не искам повече Веско Маринов да ми пее“

Обичайно на предизборни събития на ГЕРБ концерт изнася Веселин Маринов, с когото с Цветанов са семейни приятели.

Вече няколко месеца след изключването на зам.-председателя на ГЕРБ и след едни избори без негово участие, а също и след като Цветанов създаде свой център за анализи и прогнози, Борисов изглеждаше малко по-спокоен и без притеснения около съдбата на ГЕРБ без Цветан Цветанов: „Да, липсва ми, но и без мен, и без него, и без петел, ще съмне“.

Традиционно премиерът Бойко Борисов не криеше раздразнението си през годината най-вече от президента Румен Радев и от думи на лидера на левицата Колнелия Нинова, на които не пропускаше да отговри макар и задочно през медиите.

В последните месеци думите и действията на Румен Радев нееднократно видимо предизвикаха министър-председателя.

„Злобата и омразата му до такава степен преливат, че не е нужно да коментирам опозиционен лидер, при това с най-много власт в държавата. 50% от хората не го харесват, ако гледаме последните изследвания. Той е двуличен човек. Един ден хората ще изберат колко двуличен човек са избрали за президент“, беше една от последните му остри оценки към държавния глава.

В същото си изявление Борисов не пропусна освен лично, да нападне Радев и по военна линия: „Цял свят ни хвали за покупката на Ф-16, а той продължава да дълбае защо не са „Грипен“. Не го харесвах като шеф на ВВС.

Как падаха самолети и хеликоптери следствие на неговата работа“.

Бойко Борисов нееднократно се конфронтира и с левицата. „Като им видях листата, може би имат само един човек, който нещо може би разбира от европейска работа – г-жа Златева. Оттам нататък: шпионин – Държавна сигурност – шпионин – Държавна сигурност“, коментира той за евролистата на социалистите.

Премиерът и лидерът на социалистите Корнелия Нинова бяха и в словесен сблъсък от парламентарната трибуна по всевъзможни теми. В който Нинова не пропусна да поиска и оставката на Борисов. В отговор той заяви: „Аз за разлика от вас два пъти съм си я давал и съм напускал парламента. Вие излъгахте този 1 милион души (избиратели на БСП – бел. ред.), че ще я дадете, и след една седмица казахте, че няма да я дадете“, заяви той.

Дори и бивши партньори на ГЕРБ от десницата не останаха непожалени от премиерското недоволство след като не подкрепиха безусловно на втория тур на местните избори претендентът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова“ „Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница. Това са бившите деца, внуци на червената номенклатура“, каза Борисов. Докато говореше за аферата „Костинброд“, която била чудовищна манипулация, изведнъж Бойко Борисов възкликна: „Тея ли демократи, бе! Те ли се съешиха с Христо Иванов и Атанасов? Искаш ли да ти кажа, Росене, защо? Защото ти си по-умен, по-интелигентен и разсъждаваш много демократично. Защото това не е градска десница, а опозицията вътре в комунистическата партия, която е била. Тя сега с нейните сателити работи“, обяви Борисов.

Инфраструктурните проекти и ремонти, правени от ГЕРБ, също обичайно провокираха премиерска активност. Един от запомнящите се цитати в тази сфера беше за силно разкритикувания и все още не напълно завършен ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев“. „Граф Игнатиев“ ми е любимата улица, в сегашния вариант. Живеех дълги години на ъгъла на „Любен Каравелов“ и „Граф Игнатиев“ и помня каква разруха беше там. Трамвая го чувах от Руски паметник, като идваше, толкова тракаше, не че слухът ми е голем“, заяви Борисов.

Премиерът даде и идеи за справяне с демографската криза:

„Домакините събота на обед трябва да са си вкъщи

а не да се занимават с общественополезен труд, че после демографска криза“ – с тези думи премиерът Бойко Борисов започна речта си по време на отчета на партия ГЕРБ за гражданския диалог „Европа в нашия дом“. В началото на словото си той подчерта, че е минал набързо да види съпартийците си и направи забележка защо се провежда по време на Лазаровден. „Днес момите стават жени, не трябва да стоят в залата“, добави Борисов, след което последваха бурни аплодисменти.

Министър-председателят, който многократно е обявявал, че не вярва на социолозите, а неговата социология я прави като обикаля сред хората навсякъде в страната, даде и отговор на критиките защо на много места в ромските махали ГЕРБ имат предимство на местните избори: „Понеже казаха, че циганите много обичали Бойко.

Бойко имат право да го обичат…

Те като ме видят скачат и викат – защото осигуряваме работни места, защото им вкарахме 50 хил. деца да учат, а не да се учат да крадат“, обяви Борисов. Той изброи, че само роми работят като „пчелички“ за почистването и гробищата в София, заради което ГЕРБ има право ромите да гласуват повече за партийния й кандидат.

Някои от цитатите на Борисов пък дадоха да се разбере как той си представя функциите на европейските комисари и по-конкретно на българския представител в Еврокомисията Мария Габриел, за която се появи информация преди време, че може да поеме ресора „Земеделие“: „За какво ти е ресор „Земеделие“? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави“, обяви той.

При представянето на кандидатите за евродепутати, Борисов смая и самата Габриел, с репликата – „Не искам да сте кучки както е модерно“.

„Мога да те возя и на джипката, чакай, да не избегаш, ей“.

С тези думи се обърна премиерът Бойко Борисов към придружителката си при обиколката на логистичната база на датската компания „Юск“ в индустриалната зона на Божурище през юни миналата година. Този цитат на деня е и в топ 5 на най-четените цитати в „Дневник“ за изминалата година. По време на същото посещение, премиерът стигна и до още едно откровение: „Най-обичам готвачите. Как съм гладен, по всяко време съм гладен.“