Вредна ли е захарта в сладките храни за онкоболните? (Част 1)

1
117
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Трябва ли онкоболните пациенти да приемат захар? Вредна ли е и доколко? Какви са митовете в тази област и кой ги подклажда?

Поставянето на онкологична диагноза е шок за повечето хора, водещ до преосмисляне на цялостните им въгледи за живота. Един аспект от това преосмисляне включва храната, която консумират (или са консумирали досега).

Някой от тях започват веднага да търсят различна информация за определени “здравословни храни“и  здравословен начин на живот като цяло.

Неизменно обаче се стига до момент, когато попадат в ситуация в която започват да се питат:

Вредна ли е захарта? Този въпрос можете да чуете от много онкоболни пациенти (или техни роднини), независимо, с какъв вид рак са.

Разглеждането на настоящата тема ще се опита малко да осветли проблемите по този въпрос.
Консумацията на захари се увеличава в световен мащаб, но въпреки това връзката му с рака е до голяма степен неизвестна. Предполага се, че диетите с високо съдържание на захари могат да насърчават канцерогенезата чрез стимулиране на синтеза на инсулин и инсулиноподобен растежен фактор-I (IGF-I), индуциращ оксидативния стрес или насърчаване на наддаването на тегло.

Темата е много обширна и може да се разглежда от различни ъгли. Например може да се търсят общи зависимости за всички видове рак, но могат да се търсят и зависимости между отделните такива. Самия рак като такъв е силно разнороден и се различава дори при различните хора, като “поведение” и начин на протичане.

Затова сега ще се опитаме да направим кратък обзор върху наличната информация с която разполагаме.

Откъде идва идеята, че ракът е “изхранва” от захарта?

Преди около 100 години немския учен Ото Варбург забеляза, че туморните клетки са склонни да консумират повече глюкоза, отколкото неделящите се нормални тъкани. Той също така забеляза, че раковите клетки консумират огромни количества глюкоза, но тя не се възползва от най-ефективния начин за събирането на енергия от нея, който е по същество да се “изгори” с помощта на кислород в митохондриите. Вместо това тя се превръща в лактат, оставяйки голяма част от енергията неизползвана. Този процес е известен като ефект на Варбург.

Огромното количество на популярна информация в интернет може да обърка мнозина, за това дали захарта е вредна за раково болните пациенти. Мненията се различават много затова сега ще се опитаме разумно да разгледаме фактите (истинските) за това дали захарта наистина е вредна.

Няма да разглеждаме научно-популярната литература по въпроса, а ще се придържаме към доказателствената база. Ще разгледаме информацията в PubMed, където има публикувани материали по темата и ще се опитаме да ги обобщим, така, че да достигнат до повече пациенти, които искат да си отговорят на важния за тях въпрос: Трябва ли за консумирам захар?

Трябва да се отбележи, че макар и публикувани в реални научни списания, не всички статии са достъпни за свободно ползване.

Достъпни са само техни разюмета.

Макар и така ще се опитаме да обобщим тази информация. Например Макарем и неговия екип в една тяхна статия описват за периода 1990-2017 г., че са идентифицирали 37 кохортни проучвания в научната литература като са провеждали изследвания си в PubMed, Embase и CINAHL за захарта в диетата и връзката му с рака.

Сами виждате, че са този голям времеви период проведените изследвания в обалстта си остават количествено много малко.

Интересното в тяхното проучване е, че в заключение, съобщават, че повечето проучвания са показателни за нулева асоциация с рака, но са били и съобщени данни и за вредни асоциации за добавени захари в храната и захарните напитки.

Отговорът на повечето спорове около въпроса: Вредна ли е захарта, отговорът е: Няма доказатества да е вредна!

Какво разбираме под думата захар? Тя е широко употребявана, но може да съдържа в себе си различни “видове” захар. Пациентите не правят разлика в повечето случай между монозахариди и полизахариди.

Например, биохимично има разлика между глюкоза и целулоза. Когато говорим за ежедневната употреба на захар все пак трябва да уточним, че макар и негласно повечето пациенти разбират, класическата захароза, която може да се закупи в търговската мрежа. Тя се употребява широко в хранително-вкусовата и сладкарската промишленост.

Следва продължение…

Източник на информация:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3494407/
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29801420
3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746332/
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9806115
5.https://academic.oup.com/ajcn/article/99/5/1077/4577396
6.https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths
7.https://www.mskcc.org/blog/no-sugar-no-cancer-look-evidence
8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30590448