Български гинеколози се запознаха с най-новите технологии за стволовите клетки в Англия

1
139
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Британската тъканна банка Cells4life запозна 12 български лекари с най-новите технологии за взимане на проби за стволови клетки по време на раждане. Водещи гинеколози и акушери от София, Пловдив и Варна посетиха лаборатория на компанията в Лондон. Те видяха методите за взимане и обработване на пробите, като им беше направено специално обучение. Новите технологии предстои да бъдат представени и да влязат на българския пазар съвсем скоро, заяви Даниела Мирчева, управител на ТБ „Садаса 2007“, представител на Cells4life за България. На лекарите беше показан още новият сет с консумативи за съхранение на материала докато отиде в лабораторията в Англия.

„Наша отговорност е строгият контрол на качество, благодарение на който ние сме лидери в съхранението и обработката на стволовите клетки“, отбеляза Даниела Мирчева. , управител на ТБ „Садаса 2007“, представител на Cells4life за България. Компанията Cells4life е сертифицирана от Human Tissue Authority (Агенцията за Човешки Тъкани) във Великобритания и притежава неограничен лиценз (№11083), под ръководство на Human Tissue Quality and Safety for Human Application Regulations 2007 (Качество и сигурност за човешко приложение) за набавяне, тестване, обработка, разпределение и съхранение на човешка кръв и тъкан от пъпната връв.

Тъканната банка разполага със сертификат от UK NEQAS (National External Quality Assessment Service / Национална Служба за Външна Оценка на Великобритания) за оптимална грижа за пациента чрез постановяване на подробна оценка на медицинската лаборатория, както и персоналът, работещ в нея. UK NEQAS гарантират проучването на Cells4life  чрез  надеждни и равностойни резултати, където и да са добити. Британската компания е призната от All Party Parliamentary Group (Parliamentary and Scientific Committee/ Парламентарен Научен комитет), който основно е фокусиран върху научните и технологични проблеми, предоставящи дългосрочна връзка между Парламента и Академичните среди във Великобритания. Cells4life има още сертификати за GLP (Good Laboratory Practice) – Международни и европейски стандарти за добра лабораторна практика и GMP (Good Manufacturing Practice) – Международни и европейски стандарти за добра производсвена практика. Тъканна банка „Садаса 2007“ ЕООД, като официален представител на Cells4life за България, притежава лиценз от Изпълнителна Агенция по трансплантации за извършване на дейността.

Частната тъканна банка за съхранение на стволови клетки Cells4Life е създадена през 2002 г. във Великобритания и в момента е най-голямата в страната. Присъства в 54 държави, като има представителства в САЩ, Испания, Италия, Обединените арабски емирства, България и др. Стволовите клетки се използват за трансплантация и лечение на редица болести, описани от Европейската здравна асоциация. Представител на Cells4Life за България е Тъканна Банка Садаса 2007 ЕООД, която започва работа през 2011 г.