Започна първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ

1
107
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, която се провежда днес с участието на американска делегация.

„За мен е чест да съм тук тази сутрин при откриването на тази историческа среща за стратегически диалог между САЩ и България. За съжаление зам.-държавният секретар Дейвид Хейл нямаше възможност да бъде с нас. Той имаше голямо желание, но вчера Майк Помпео го помоли да остане във Вашингтон, за да се занимае със ситуацията в Ирак“, започна посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Тя се обърна към всички български граждани с пожелание за честита нова година. И увери, че този стратегически диалог не е бюрократичен жест. „Всичко, което се обсъди днес с нашите български съюзници и партньори, ще бъде от полза и за българския народ. Ние искаме една силна и просперираща България, защото искрено сме загрижени и сме убедени, че България заслужава най-доброто бъдеще“, увери тя.

И продължи на български: „Ние истински държим на България, тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещаме всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата си. Това е същинският смисъл на тези разговори“.

Херо Мустафа призна, че е развълнувана да открие днешните разговори, защото те представляват една нова фаза в съвместните усилия за придвижване на двустранните отношения на по-високо равнище. „Президентът Тръмп и премиерът Борисов ни очертаха този път на тяхната историческа среща в Белия дом през ноември. Тяхната среща, която отразява близките отношения между нашите две държави, ни помогна да придвижим нашето сътрудничество напред и да го изведем на нови нива, на които да предложим нови инициативи и обмен през последните няколко месеца, включително и стартирането на този диалог“, каза още посланикът на САЩ.

Тя каза, че на днешната среща ще бъдат оповестени няколко споразумения в областта на енергетика, сигурност, отбрана, отмяна на визовия режим и др.

Борисов започна изявлението си с изказване на съболезнования относно самолетната катастрофа в Техеран с много жертви.

„Няколко пъти се каза историческа среща с президента Тръмп, няколко пъти се каза, че по-голяма американска делегация не е идвала в България. Тези пет сесии по всички стратегически теми – разговори на министрите, експертите, всичко това е договаряно около година и половина“, каза премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Решихме България и Съединените щати да имат геостратегическо сътрудничество по много теми, защото те са важни както за България, Балканите, региона, така и за САЩ. Аз ви уверявам, че от това, което сме договорили с президента Тръмп, с Херо Мустафа, през следващите месеци ще имаме достатъчно високи посещения, защото когато се изстрелват ракети, не е най-мирното време. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България, като се има предвид, че и Русия, и Турция са под санкции, това е един много сложен регион. Радвам се, че след тази година и половина работа САЩ разбраха, че могат заедно с нас и с други държави в региона, да направим така, че първо, гражданите на този регион да живеят по-добре, второ, да можем да гарантираме всичките тези права, свободи и сигурност, които сме си поставили за цели.