8 истини за убийството на генерал Солеймани

1
197
Добави коментар
setlans
setlans

Време е да си кажем някои истини за убийството на генерал Солеймани, Ирак и Иран, които масовите медии избягват.

След незаконното убийство на обичания от иранците генерал Солеймани, извършено от Вашингтон, медиите побързаха да заемат страна и да обявят генерала за терорист. Разбира се, тези журналисти и медии разчитат на невежеството на своите читатели, за да прокарат пропагандата си и да пренапишат истината.

Всъщност повечето американци, а и не само, никога не са чували името на Касем Солеймани преди 2 януари 2020 година, но внезапно всички те бяха инструктирани да го мразят.

Републиканците лепнаха на Солеймани етикета терорист. Либералите пък действаха още по-странно. Водени от омразата си към Тръмп, те родиха фразата: „Да, Солеймани беше зъл човек, но…“. По този начин, те се опитаха да бъдат опозиция на Тръмп и да се разграничат от действията му, но все пак признават, че Солеймани е бил зъл човек.

Тази статия ще разкрие някои истини за убийството на генерал Солеймани, за американската окупация на Ирак, както и за 67-годишната агресия на Вашингтон към Иран.

Съединените щати оправдаха с хиляди лъжи окупацията на Ирак преди 17 години

Кой би могъл да забрави известната реч на Колин Пауъл за „оръжията за масово поразяване“ пред ООН на 5 февруари 2003 година?

Кой би могъл да забрави журналистката Джудит Милър от „Ню Йорк Таймс“, която публикува грубо фалшифицирани данни директно от ЦРУ за скритите от Саддам Хюсеин оръжия за масово поразяване?

САЩ съзнателно започнаха смъртоносно и неоправдано нападение срещу Ирак през 2003 г., окупираха страната и никога не си тръгнаха. Американските военни нямат работа в Ирак. Техните цели са да защитят бизнеса си с оръжия, нефтените съоръжения, като същевременно поддържат военни бази за бъдещи атаку срещу Иран, Сирия и други страни в региона.

С една дума – империализъм.

288 хиляди души са загинали в Ирак, откакто Вашингтон окупира страната, според Iraq Body Count, с още милиони, които са ранени и изгонени от домовете си.

Междувременно всеки данъкоплатец в САЩ е похарчил 24 хиляди долара за войни, оправдани с атентата на 11 септември. Това означава, че досега американците са изплатили 6 трилиона долара за войни. Предвид скорошните събития, те могат да очакват единствено увеличение на разходите.

Съединените щати нямат причина да окупират Ирак и никога не са имали.

Покушението срещу Солеймани е извършено на по-малко от 160 км от границата с Иран

Много хора не осъзнават, че границата между Ирак и Иран е с дължина от 1458 км. Ако трябва да направим сравнение, това е около половината от дължината на границата между САЩ и Мексико.

Генерал Солеймани е убит на международното летище в Багдад, което е на по-малко от 160 км от границата с Иран – без значение, че там е пълно с цивилни. Това е разстоянието между Монтерей, Мексико и Ларедо, Тексас. Как Вашингтон и международната общност ще реагират, ако противник на САЩ като Куба извърши покушение на високопоставен служител в Монтерей?

Вероятно доста агресивно.

Убийството на генерал Солеймани навсякъде, камо ли на по-малко от 160 км от дома му при планирана и публично обявена дипломатическа визита, е грубо нарушение на суверенитета на Ирак и обявяване на война.

Иран е изцяло обграден от американски военни бази

На картата можете да видите, че американски бази има в почти всички страни, с които граничи Иран, особено в Кувейт, Афганистан, Бахрейн и ОАЕ.

Много американци нямат представа защо Иран и САЩ имат толкова омразна история. Повечето просто приемат, че това е естествена вражда.

През 1953 г. Вашингтон и Лондон свалят демократично избрания лидер на Иран Мохамед Мосадък чрез държавен преврат, заради това, че национализира петролните залежи на Иран, за да са в полза на народа, а не на западните компании. Западните сили налагат режима на Мохамед Реза Пахлави, който с удоволствие подписва всички сделки с British Petroleum и други петролни компании с цел печалба.

След две десетилетия на кражби, иранците се надигат и изритват американците и британците, като се ражда Иранската революция. Оттогава Вашингтон негодува срещу Иран, като всеки нов американски президент от 1979 г. насам си поставя за цел да притиска Иран, чрез санкции и насилие, докато не се предаде в ръцете на капиталистите.

Всеки американски президент действа различно. Някои се фокусират върху санкции и атакуват съюзниците на Иран (както направи Обама), други приемат по-директен подход, чрез убийството на генерал Солеймани, както направи Тръмп. Независимо от подхода, американското насилие никога не спира.

Но не всичко е заради петрола. Чрез силите „Кудс“, които генерал Солеймани ръководеше до смъртта си, Иран винаги е подкрепял страните и организациите в региона, които също искат да се отърват от американския военен, политически и финансов контрол.

Затова не се учудвайте, че властите, журналистите и медиите наричат генерал Солеймани терорист и „зъл човек“. Той водеше борбата срещу американския капитализъм и защитаваше интересите на Близкия изток.

Генерал Касем Солеймани поведе борбата за изкореняване на ДАЕШ в целия регион

Като командващ регионалните сили „Кудс“ в Иран, генерал Солеймани беше натоварен с ръководството на борбата срещу ДАЕШ. От друга страна, Вашингтон редовно доставяше оръжия и техника на ДАЕШ – нещо, което би трябвало всички вече да са разбрали.

Спомняте ли си, когато САЩ въоръжиха талибаните, за да се борят срещу комунистическото правителство в Афганистан? Това е нещо подобно, само че тук американците използваха ДАЕШ за нападение на Сирия, Ливан, Либия, Иран, Ирак и други страни в региона, които имаха конфликти със САЩ и Израел.

Освен това, борбата срещу ДАЕШ беше перфектно оправдание за продължаване на окупацията на Ирак. Докато Вашингтон и съюзниците му в Тел Авив и Рияд осигуряваха оръжие и техника на ДАЕШ, генерал Солеймани бе водещ фактор за поражението на ДАЕШ в Ирак и Сирия, където терористичната група се радваше на владения. Перфектните стратегии на Солеймани и поражението на ДАЕШ бяха признати дори от масовите медии.

САЩ не спряха с въздушните удари и все още разполагат войски, дори след убийството

Доналд Тръмп заяви, че решението му да убие генерал Солеймани е било, „за да спре война, а не да започне такава“.

Неговите военни действия след убийството доказват, че Вашингтон всъщност наистина иска война с Иран в Ирак.

Вижте още: 10 държави превърнати в „клоаки“ от правителството на САЩ

САЩ започна скорошната си агресия с нападение срещу Иракските народни мобилизационни сили, като уби 25 души, въпреки мирното споразумение между Багдад и Вашингтон. След убийството на Солеймани, Вашингтон продължи с въздушните удари срещу мобилизационните сили в цялата страна.

Не само това, но САЩ обявиха плановете си да изпратят около 4000 военнослужещи в региона, а 1000 вече са пристигнали в Ирак в събота.

Солеймани и Иран никога не са планирали атака срещу американците

Доналд Тръмп, Майк Помпео и други американски власти твърдят, че генерал Солеймани е планирал атака срещу американците.

Държавният департамент не предоставя абсолютно никакви доказателства за такава атака, освен че цитира, че Солеймани е пътувал между Дамаск, Багдад и Техеран – нормален маршрут за генерал с войски, разположени в региона.

По пътя на тази логика, ако Помпео пътува до Рияд, Тел Авив и Абу Даби, това означава ли, че Вашингтон планира атака срещу Иран и това оправдава убийството на Помпео? Не, нали?

Може да се каже, че винаги, когато Вашингтон твърди, че Иран (или която и да е друга сила) планира атака срещу „американците“, това обикновено означава атака срещу американските петролни и политически интереси – а не срещу американските граждани.

Солеймани и Иран нямат нищо общо с атентата на 11 септември

Поради някои изказвания на вицепрезидента Пенс, трябва да се уточни, че Иран няма нищо общо с 11 септември. Иран не е помагал по никакъв начин на похитителите.

Напротив, много от 19-те похитители са имали съмнителни връзки със саудитското правителство. Да не говорим, че семействата на жертвите от атентата на 11 септември, все още водят привидно безполезна съдебна битка срещу правителството на Саудитска Арабия за ролята му в атентата.

За никого не е тайна, че Саудитска Арабия, която е ключов съюзник на САЩ, финансира училища по света, които разпространяват радикален ислям и насърчават глобалния тероризъм.

Вижте още: 72 бомби на ден или как САЩ разпространява Демокрация и Свобода

Американците не разбират какво означава Солеймани за Иран

Можем да кажем, че САЩ нямат ясна идеологическа система извън капитализма и колониализма. Сега е очевидно повече от всякога, че гражданите на САЩ не споделят никакъв тип последователна политическа, духовна или етична система. Точно затова, те никога няма да разберат значението на генерал Солеймани за иранците и как неговото убийство се е отразила върху тях.

Дори иранците, които живеят в чужбина и не подкрепят настоящото правителство, скърбят за загубата на Солеймани.

Някои автори дори наричат Солеймани „мюсюлманският Че Гевара“ поради успеха му в съпротивителните движения срещу американския империализъм в региона.

Последвайте ни в социалните ни мрежи  Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / мнението е на Ранди Норд от GeopoliticsAlert.com Заглавна снимка: Tasnim News Agency, CC BY 4.0, Link