AirBnb проверява онлайн дали потенциалните гости са психопати

1
134
Добави коментар
vocala
vocala

За да защити своите домакини, Airbnb вече използва инструмент с изкуствнен интелект (ИИ), за да сканира в интернет за улики, че гостът може да не е надежден клиент.

Според патентните документи, прегледани от Evening Standard, инструментът взема предвид всичко – от криминалното досие на потребителя до публикациите в социалните му медии, за да оцени вероятността потенциалният гост да проявя „ненадеждни“ черти – включително нарцисизъм, макиавелианство и дори психопатия.

Инструментът за проверка е разработка на Trooly, старт-ъп, придобит от Airbnb през 2017 г. Когато Evening Standard помолили Airbnb да коментира доколко използва инструмента на Trooly, компанията отказва категорично.

Уебсайтът на Airbnb обаче отбелязва използването на изкуствнен интелект от компанията за оценка на потенциални гости: „Всяка резервация на Airbnb се оценява за риск, преди тя да бъде потвърдена. Използваме прогнозен анализ и машинно обучение за незабавно оценяване на стотици сигнали, които ни помагат да знаем и разследваме подозрителна активност преди да е станало късно.“

Трудно е да се каже дали ИИ всъщност може да предскаже дали човек е психопат – или поне някой, когото не бихте искали в дома си – това се случва единствено от информацията за въпросния човек онлайн.

Въпреки това, Airbnb се занимава с проблемните гости, които не пазят имуществото на домакините, така че ако този инструмент може да отстрани потенциалните проблеми, лесно е да се разбере защо компанията би искала да го приложи.