През 2020 г. Федерер ще стане четвъртият спортист милиардер

1
125
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Роджър Федерер може да се похвали с невероятни постижения на корта, но също така приближава някои големи стойности и извън корта. 20-кратният шампион от Големия шлем изглежда за първи път ще премине марката от 100 млн. долара в годишни приходи и е напът да увеличи състоянието си до 1 млрд. долара чрез спонсорство и парични награди.

Това се основава на широко цитирани, макар и неофициални числа, публикувани от сп. Forbes, което редовно определя Федерер като едно от най-печелившите имена в спорта с най-висок рекламен доход сред професионалистите.

Според най-новите данни на Forbes от средата на миналата година, приходи на Федерер са достигнали най-високото в кариерата му ниво в размер на 93.4 млн. долара годишно. Това е значително нарастване спрямо отчетените 77.2 млн. долара, които е спечелил през 2018 г. Увеличението вероятно отразява спонсорското споразумение, което той подписа с Uniqlo през 2018 г., Носят се слухове, че договорът е за 30 млн. долара годишно – около 15-20 млн. долара повече, отколкото той е получавал от Nike, което включва както дрехи, така и обувки.

Приходите му в долари изглежда само се покачват, което предполага, че Федерер може да е достигнал 100 млн. долара приходи за сезон 2019. Наскоро той обяви инвестиция в On, компания за обувки за бягане със седалище в Швейцария. По този начин той компенсира прекратяването на официалното си сътрудничество с Nike, въпреки че тенисистът все още носи обувките на компанията на корта.

Към това добавете и тур в Южна Америка извън сезона, за който се твърди, че струва поне 10 млн. долара, заедно с още един в Китай, като и двата надвишават обикновеното заплащане за такова мероприятие.

Това ще приближи състоянието на Федерер до 900 млн. долара, с над 200 млн. долара повече от спонсори.

Ако тази година ръстът на приходите на тенисиста продължи, неговото състояние ще надмине 1 млрд. долара и ще е първият път, когато тенисист се превръща в официален „милиардер“ от спорт, въпреки че бившият професионалист Йон Тиряк достигна този статут при пенсионирането си.

Друг милиардер, бразилецът Хорхе Пауло Леман, приятел на Федерер, играе тенис от Големия шлем, преди да стане инвеститор.

Статутът на милиардер ще постави Федерер в елитна спортна компания. Тайгър Уудс достигна прага на милиарда през 2009 г. През 2015 г. милиардер стана и Майкъл Джордан, а през 2017 г. и боксьорът Флойд Мейуедър.