Google ще печели от DuckDuckGo, Bing и другите алтернативни търсачки в Android

1
203
Добави коментар
rzamen
rzamen

Google обяви алтернативните търсачки, които ще покаже на новите потребители на Android в ЕС, като DuckDuckGo е най-често предлаганият избор, а Bing е на последно място, пише theverge.

Гражданите на ЕС, които настройват устройства с Android от 1 март, ще получат избор от четири търсачки, които да използват, включително Google по подразбиране.

Възможността за избор се въвежда от Google след антимонополно решение на Европейския съюз миналия март. Google беше глобен с рекордните 5 милиарда долара от регулаторите на ЕС, които заявиха, че компанията трябва да спре  незаконното обвързване на своите търсачка и браузър към мобилната си операционна система.

Търсачките, които ще се показват на новите потребители, ще варират за всяка страна от ЕС, като изборът се решава на базата на аукционна система „четвъртата цена“.

Всеки от конкурентите казва на Google колко е готов да плати. След това трите оферти от алтернативните търсачки ще се показват на потребителите. Този който бъде избран от потребителя, алтернативната търсачка плаща на Google сумата, предложена от четвъртата най-висока оферта. Този процес се повтаря на всеки четири месеца.

Всичко това означава, че опциите, които Google ще покаже на потребителите, не отразяват непременно популярността на търсачката в дадената страна.

По-скоро показва колко конкурентната търсачка е готова да плати за потребителите в дадената държава.

Това обяснява защо Bing на Microsoft се появява като опция само в Обединеното кралство – държава, в която вероятно приходите от реклами в мрежата за търсене са по-високи от страните с по-нисък БВП.

ДА, точно така! GOOGLE ще печели за сметка на конкуренцията

Когато, миналата година Google обяви тръжната система, конкурентните търсачки не бяха доволни. Ерик Леандри, главен изпълнителен директор на търсачката, ориентирана към поверителност Qwant, заяви, че това е „тотална злоупотреба с господстващото положение на Google“ за искане на пари само за да покажат конкуренцията като алтернативи.

“Габриел Уайнбърг, изпълнителен директор на DuckDuckGo, каза на търга системата беше „търг – плати за да си в играта“, който означава, че „Google ще печели за сметка на конкуренцията.“

Изпълнителният директор на Ecosia, търсачката, която използва печалбите си за засаждане на дървета, е бойкотирала изцяло търга.

В изявление за пресата нейният изпълнителен директор и основател Кристиан Крол заяви, че решението на Google е „в противоречие с решението на Европейската комисия от юли 2018 г.“.

В началото, DuckDuckGo ще се показва най-отгоре за повечето европейски държави, освен в Обединеното кралство. А след четири месеца отново на търг.

Вижте кои търсачки, в кои страни ще показват на потребителите в ЕС, като алтернатива на Google:

България : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Белгия : DuckDuckGo, Info.com, Qwant Австрия : DuckDuckGo, GMX, Info.com Хърватия : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Чехия : DuckDuckGo, Info.com, Seznam Дания : DuckDuckGo, Givero, Info.com Естония : DuckDuckGo, Info.com, Yandex Финландия : DuckDuckGo, Info.com, Yandex Франция : DuckDuckGo, Info.com, Qwant Германия : DuckDuckGo, GMX, Info.com Гърция : DuckDuckGo, Info.com, Qwant Унгария : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Исландия : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Ирландия : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Италия : DuckDuckGo, Info.com, Qwant Латвия : DuckDuckGo, Info.com, Yandex Лихтенщайн : DuckDuckGo, Info.com, Qwant Литва : DuckDuckGo, Info.com, Yandex Люксембург : DuckDuckGo, Info.com, Qwant Малта : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Холандия : DuckDuckGo, GMX, Info.com Норвегия : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Полша : DuckDuckGo, Info.com, Yandex Португалия : DuckDuckGo, Info.com, Qwant Кипър : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Румъния : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Словакия : DuckDuckGo, Info.com, Seznam Словения : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Испания : DuckDuckGo, Info.com, Qwant Швеция : DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall Обединеното кралство : Bing, DuckDuckGo, Info.com