Блогът на Апостол Апостолов :: ОПРОСТАЧАВАНЕТО НА ЕДИН НАРОД

1
189
Добави коментар
tocco
tocco

                                                                    ПЕН-КА СИ ПЕЕ

 

Преди Коледа българският ПЕН-център написал писмо до министъра на финансите с искане да бъде намален ДДС на българските книги и учебници – от 20 процента  на 5. Вярвайки, че министър Горанов е дядо Коледа и ще извади от чувала си едно намаление, подарък за читатели и издатели – нали тогава стават чудеса.

Но чудо едва ли ще произлезе. За „данъка убиец” на българската книга е говорено и писано хиляди пъти през годините на прехода. Ала нищо не е направено.

А преди век е правено… Тогава в правителството на Ал. Стамболийски  министър на просвещението е бил Стоян Омарчевски. Негова е идеята за честване на Деня на будителите на 1 ноември. Но освен будител г-н Омарчевски може да бъде наречен и освободител – по негово настояване българската литература за деца е освободена от данъци.

Ако се вслуша в призива на ПЕН-центъра, сегашният министър Горанов може също да стане освободител на българската книга.

Но затова е нужно първо да знае какво е ПЕН-организацията. Не е някоя си Пенка, която си пее, защото си няма друга работа. Това е международна организация на писатели, името  идва от Поезия – Есе – Новела (на английски PEN  е и писалка).

Министърът, ако е четящ, лесно може да вземе писалката и да намали 20-те процента на 5 – толкова е данъкът върху книги и учебници в повечето европейски страни. Е, има и такива държави, в които ДДС е нула. Нула са и държавите в Европа с 20 процентен данък. Ние сме единствените с най-високата ставка – уникални и неповторими…

И сигурно най-нечетящи – според статистиката годишно българинът дава едва 10 лева за книга. А издание под 15 лева вече трудно ще се намери… Което означава, че на един наш сънародник дори не се пада цяла купена книга. За прочетена – няма сведения. Има обаче сведения, че премиерът ни е прочел цяла една книга, ама някога – в миналото… То си му и личи.

И на парламентарната шефка и личи – една дума да напише някъде публично и се разбира колко е чела. И на председателя на комисията по култура му личи – във всяко от многобройните му интервюта… И на повечето политици от различните партии…

Еднокнижието е като кашлицата, не можеш да го скриеш, то особено кънти в коридорите на властта…  

Михал Мишковед

 

Преписал:

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.