Отново предлагат да има правителствена болница

1
152
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Управляващите предлагат отново да има правителствена болница, която да обгрижва върховете на властта.

Предложението идва, въпреки че по настояване на самия премиер Бойко Борисов този статут беше отнет на болница „Лозенец“.

От години болничното заведение лекуваше властта. През 2018 г. след неуспешен опит да бъде превърната в детска, правителствена болница все пак мина към здравното министерство.

По думите на премиера Министерският съвет не е компетентен да я управлява.

Сега обаче, с нови поправки в закона, кабинетът иска това, от което се беше отказал – да има болница, която да се грижи за политическия елит, а срещу това ще получава  пари от държавния бюджет, информира bTV.

Болницата ще се избира от Министерския съвет. Ще оказва помощ и ще осигурява лекари при пътувания у нас и в чужбина на президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор.

Медици ще има и за чужди делегации, и за пленарните заседания на Народното събрание.

Не са разписани обаче критерии, по които болницата ще бъде избрана. Така, според анализатори, кабинетът просто ще си хареса една.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването обясниха, че в модерния свят, в модерна Европа, гражданите имат равни права и гражданите не се делят, за да се изисква специално медицинско обслужване.

А Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията обясни: „Това харесване определено ще означава благоприятен статут на болницата не само под формата на държавната субсидия, която ще отиде там, но и защото един вид тя ще бъде и избраната болница. Това ще бъде без никакви ясни правила, което е притеснително“, обясни експертът.

Спекулациите са, че харесана за дейността отново ще е болница „Лозенец“, на която Министерският съвет ще възложи специфичните дейности.

Предложените промени са внесени в Народното събрание.