Конкурс за най-добра историческа картина

1
148
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

От доста време нашият Исторически парк работи в направление за възстановяване и увеличаване на познанията ни за българската славна история и за развитието на днешните хора на изкуството. Затова, драги творци, с цел да се подпомогнат българските живописци, рисуващи исторически картини, паркът обявява следния конкурс за най-добра картина на антична и средновековна тематика.

В конкурса могат да участват само творби в техника маслени бои на платно, които са създадени специално за конкурса и/или преди това не са излагани никъде. Ще има парични награди за първите три места:
– първо място 10 000 лева;
– второ 2 000 лева;
– трето 1 000 лева.

Картините ще бъдат изложени една седмица – от 20ти до 26ти април, във входната крепост на Историческия парк. Оценяването им ще бъде от два вида жури – едното ще бъде съставено от специалисти, а другото – от посетителите на парка по време на изложбата. Мненията и на двете журита (на специалистите и на посетителите) ще са равносилни. Гласуването от посетителите ще може да става само на място в парка. Картините на победителите остават собственост на Исторически парк.

Ще се радваме в конкурса за историческа картина да се включат колкото може повече дарования и да използват възможността за изява. Ако познавате художници, моля споделете им за това събитие, за да участват и да представят своите творби.

Накратко за Исторически парк

Българският Исторически парк (www.ipark.bg) се намира в село Неофит Рилски, на около 35 км западно от Варна. Той беше официално открит на 22 юни 2019 г. Миналата година туристите посетиха неолитното и халколитното селище, тракийския храм, трите тракийски гробници, едната от които със стъклен под, през който се вижда ритуално погребение на тракийски владетел, тракийския дворец, ранносредновековно селище, български аул от 7 век и средновековна крепост. Има зона за интерактивни занимания, няколко езера и два ресторанта, които предлагат българска и тракийска кухня.

В момента паркът е затворен за посещения. Ще поднови работа в началото на март.