Да научим повече за Метафоричните асоциативни карти

1
162
Добави коментар
teokostov
teokostov

Метафоричните асоциативни карти (понякога наричани OH-карти, проективни карти) имат повече от 20 години история. Първото тесте карти е създадено през 1975 г. от Ели Раман, канадски професор по история на изкуствата. Целта му е да извади изкуството от галериите и да го доближи до хората. Колодата от карти се нарича „OH“ (обозначаваща изненада).

Заедно с психотерапевта Джо Шлихтер са разработени правила и принципи за използването на картите като психологически инструмент. През 1983 г. Ели Раман се среща с Мориц Егтмайер, който видял в картите „OH” търсения толкова дълго от него инструмент, с помощта на който може да подтикне клиента към откровен разговор за себе си и проблемите си.

Какво представляват метафоричните асоциативни карти?

Метафоричните Асоциативни Карти (МАК) са набор от картини с размера на игрална карта или пощенска картичка, изобразяващи хора, взаимоотношения, житейски ситуации, пейзажи, животни, битови предмети, абстрактни картини. Изображенията, представени върху тях, стават видима метафора на нашите ценности, страхове, желания и са свързани асоциативно с нашия вътрешен опит.

Метафоричните Асоциативни Карти са специален терапевтичен инструмент на психолога, психотерапевта и  НЕ разкриват съдбата на личността. Те са ефективен и екологичен инструмент, който е помощник в огледа на нашето подсъзнание.

Какви са предимствата?

– МАК са международни и може да се използва във всички култури и за всички възрасти;
– МАК помагат по-доброто познаване и разбиране на себе си;
– Чрез МАК се улеснява словесното изразяване на емоциите;
– МАК са трамплин на въображението, което предизвиква асоциации, водещи до неочаквани открития;
– чрез МАК се създават условия за самостоятелно развитие и самопознание на личността;
– чрез МАК се създава безопасна и удобна среда на доверие във взаимоотношенията в група или в двойка;
– МАК може да се използват при интерпретирането на мечтите, целите и желанията;
– МАК помагат да се намери ресурс при решаване на проблем;
– МАК са полезни, когато сте притеснени от нещо, но е трудно да го формулирате или да разберете причината за безпокойството си.

Основното нещо, когато работите с Метафорични Асоциативни Карти, е вашето искрено намерение. Тогава ще бъдете изненадани колко много отразяват картите от Вас и Вашия вътрешен свят!

Пуснете въображението си играйте!

Предлагам ви, с помощта на Метафорични Асоциативни Карти, да изследвате себе си като използвате следната кратка техника.
Ще са ви нужни бяла лист и нещо за писане.

Започваме ли?
Разгледайте картите с животни. Изберете две животни. Изберете едно изображение, което харесвате и едно, което не харесвате.
Работете последователно първо с първото животно, а след това и с второто!
 

Сега моля, запишете на листата пред вас с помощта на пет прилагателни, пет качества, който според вас са характерни за първото животно.
След това се фокусирайте върху второто животно и помислете с какво ви отблъсква. Помогнете си отново, като използвате пет прилагателни.
Сега, направете следната честна съпоставка със себе си.

Колко от качествата, който придадохте на първото животно припознавате в себе си? А колко от качествата, с който описахте второто животно се отнасят за вас?

Визитка:
Павлина Стоянова – хипнотерапевт, магистър психолог, специалист в психодиагностиката на личността, специалист в анализа на личните потенциали чрез Матрица на Успеха, специалист в терапевтичната работа с Проективният инструмент Метафорически асоциативни карти.
Автор на „Дневник Благодарност“ и събитията „Есенен Детокс“ и „Пулсът към целта“.

Ако решите да направите консултация чрез Метафорични Асоциативни Карти, можете да се свържете на:
тел.: 0887 868735
Facebook: Трансформиране с Павлина Стоянова
web: www.pavlinastoyanova.com