КРИБ пое председателството на Асоциацията на работодателите

1
126
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пое ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2020 г. от Българската търговско-промишлена палата. Така от 1 януари изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, упълномощен за целта от председателя Кирил Домусчиев, ще застане начело на работодателската асоциация.

Вече е направен задълбочен преглед на приоритетите на организацията за 2020 г., като предстои АОБР да ги съгласува и одобри. Те ще бъдат официално представени на пресконференция, насрочена за 24 януари 2020 г.

За отчетния период АОБР е изработила и представила пред съответните компетентни институции 63 позиции в защита интересите на бизнеса, фокусирани най-вече в представителството й в различни държавни или международни органи и по въпроси от енергетиката и финансовата сфера. Подготвените 14 становища на тема енергетика са пряко свързани с необходимостта от реформи в сектора и са в синхрон с приоритетите на АОБР. По финансовите въпроси позициите на АОБР касаят най-вече присъединяването на България в Еврозоната, както и становища по законодателството в областта.

В социалната сфера асоциацията има общо 6 становища, основно свързани с най-големите пречки пред бизнеса – липсата на кадри и мерки за облекчаване на вноса на работна сила, необходимостта от прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата, изплащането на първите 3 дни болнични. Това бе отчетено от досегашния ротационен председател на АОБР  – Българската търговско-промишлена палата.