НАСА и СпейсЕкс са в готовност да изстрелят Крю Драгън на 18-ти януари

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

Изпитанието на системите за аварийно спасяване е последният голям тест за „Крю Драгън“ преди корабът да бъде одобрен за пилотирани космически полети. Credits : SpaceX 

17 януари 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Екипите на НАСА и СпейсЕкс са в готовност да проведат последния голям безпилотен тест на пилотирания космически кораб „Крю Драгън“. Изстрелването е насрочено за утре, събота, 18-ти януари, в 15:00 ч. българско време. В случай че полетът бъде отложен поради метеорологични или технически причини, резервните дати са неделя, 19-ти януари и понеделник, 20-ти януари. 

По последна информация шансът лошо време да отложи изстрелването е едва 10%. 

Идеята на теста е да бъдат изпитани системите за аварийно спасяване. След като ракетата-носител „Фолкън 9“ премине скоростта на звука и бъде достигнат етапът на максималното динамично натоварване, т.е. около 80-90 секунди след старта, двигателите ѝ ще се изключат с цел симулирането на провал. 

Тогава ще се запалят двигателите „СуперДрако“ на „Крю Драгън“ за по-малко от 10 секунди – достатъчно време, за да изтласкат кораба на безопасно разстояние от ракетата. Корабът ще достигне до височина 42 километра – около половината път до космоса, след което ще изхвърли ненужната си стволова секция. Накрая ще бъдат разгърнати парашути, които ще доведат до меко приводняване на около трийсетина километра от стартовата площадка.

В случай че този изпитателен полет мине успешно, САЩ вече ще има готов пилотиран кораб за превоз на астронавти до Международната космическа станция. Астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен ще могат да излетят към орбита още през февруари – такава би била техническата готовност на „Крю Драгън“, макар че Илон Мъск подчертава, че поради окончателното оформяне на документацията и изчистването на оставащите дреболии стартът, може да се отложи с няколко месеца. 

Да пожелаем успех на НАСА и СпейсЕкс утре!

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/