„Националната лотария“ предупреди за „необратими последствия за държавата“

2
241
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт. Това е позицията на „Националната лотария“, най-големият частен оператор на игри с лотарийни билети в България, който ще е и най-губещ от идеята на Валери Симеонов този тип хазарт да бъде забранен за частни компании и да се осъществява само от държавния спортен тотализатор.

Фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията на Република България правов ред, и грубото погазване на европейското законодателство ще причини огромни финансови и репутационни щети на България, се казва в позицията, която е подкрепена още от „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ).

Отговорността и последствията от тези действия няма да бъде носена от политиците, стоящи зад внасянето на проекта, а от българските гласоподаватели и данъкоплатци, завършва отвореното писмо.

Припомняме, че вчера Симеонов внесе в Народното събрание поправки в Закона за хазарта, които предвиждат лицензите на частните оператори на игри с лотарийни билети да бъдат отнети. Също така да не се допуска продажбата на талони в обекти, които не са лицензирани за тази дейност и които са в близост до училища.

Тази сутрин Симеонов обсъди идеята с премиера Бойко Борисов, с финансовия министър Владислав Горанов и със спортния министър Красен Кралев, които са подкрепили идеята му.

Според Горанов този акт не бива да се нарича „национализация“, а „монополизация“ и даде пример с практиките в Европейския съюз, където според него лотариите са изцяло контролирани от държавите.