Ако искате да наблюдавате изстрелването на Крю Драгън – въоръжете се с търпение

1
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

18 януари 2020 г. 09:40 ч. Екипите на НАСА и СпейсЕкс сега очакват да изстрелят „Крю Драгън“ на демонстрационна мисия за изпитание на спасителните му системи към края на 4-часовия стартов прозорец, т.е. след 18:00 ч. българско време. Промяната на часа се налага заради очаквано вълнение в района на стартовата площадка, а от СпейсЕкс искат по-тихо море, за да могат да изрепетират спасяване на астронавти. 

Имайте предвид – ако искате да наблюдавате изстрелването на живо тази вечер по НАСА ТВ : www.nasa.gov/ntv, трябва да се въоръжите с търпение. Вчера бе излъчена специална пресконференция относно това какво да очакваме. Тъй като това не е полет до Международната космическа станция, не се цели изстрелване в точната секунда – стартовият прозорец е гъвкав и корабът може да полети във всеки момент от 4-часовия времеви интервал. Дори биха могли да удължат стартовия прозорец с малко при нужда. Както подчертах по-горе, НАСА и СпейсЕкс искат да направят пълна репетиция на спасяването на астронавти в случай на авария, затова тяхното желание е не само времето около момента на старта да е добро – но също така да няма силно вълнение.

Това позволява често спиране на обратното броене, включително ако някой по звеното не е готов. Тъй че, ако не сте почитатели на стартове, при които часовникът често спира и бива рестартиран, и така многократно, по-добре си спестете гледането на живо и изчакайте записа по-късно. 

Няма гаранция, че корабът ще излети и днес – нито НАСА, нито СпейсЕкс бързат. Резервен стартов прозорец има в неделя и в понеделник. Когато условията удовлетворяват всички – тогава ще има полет. 

Изпитанието на системите за аварийно спасяване е последният голям тест за „Крю Драгън“ преди корабът да бъде одобрен за пилотирани космически полети. Credits : SpaceX