ПЪЛЕН УСПЕХ: Космическият кораб Крю Драгън излетя и тества работоспособността на спасителните си системи!

2
123
Добави коментар
redbul80
redbul80

В рамките на днешния полет ракетата-носител „Фолкън 9“ експлодира, но това бе планирано. Целта на мисията беше да се докаже, че корабът може да спасява астронавтите при проваляща се ракета. Photo credit : SpaceX

19 януари 2020 г. 18:05 ч.

Светослав Александров. Днес в 17:30 ч. българско време излетя космическата ракета „Фолкън 9“ с кораба „Крю Драгън“. Това бе последният безпилотен тест на частния пилотиран космически кораб – и той завърши напълно успешно. Оттук насетне следващите мисии ще са пилотирани!

Първоначално стартът бе насрочен за вчера, но поради силно морско вълнение екипите на НАСА и СпейсЕкс решиха да изчакат още един ден. Днес също нямаше гаранции, че „Крю Драгън“ ще излети – метеоролозите даваха 40% шанс за отлагане, а сутринта вълните пак бяха големи. За щастие с напредването на деня метеорологичната обстановка се успокои, което позволи на ракетата да излети. 

Както беше предвидено по план, на 84-тата секунда от началото на мисията „Фолкън 9“ изключи двигателите си, за да симулира провал. Всички очакваха да видят – дали „Крю Драгън“ щеше да запали двигателите си и да се отдели от „Фолкън 9“ максимално бързо? Напомням на читателите, че през октомври 2018-та година руският космически кораб „Союз МС-10“ претърпя провал при изстрелването и само благодарение на отличното сработване на спасителните системи екипажът на кораба, състоящ се от американския астронавт Ник Хейг и руския му колега Алексей Овчинин, успя да оцелее. 

НАСА нямаше да одобри „Крю Драгън“ за превоз на астронавти, ако той не бе демонстрирал, че подобно на „Союз“ може да „избяга“ от проваляща се ракета. И всичко мина успешно! Двигателите „Супердрако“ се запалиха и бързо издърпаха кораба. А няколко секунди по-късно обречената ракета-носител „Фолкън 9“ експлодира. 

Впоследствие „Крю Драгън“ успя да изхвърли ненужната стволова секция, а по-късно разгърна четирите си основни парашута. Нямаше никакъв проблем с парашутната система и корабът се приводни благополучно в океана. 

Какво следва оттук насетне? Пилотирани мисии! СпейсЕкс ще достави следващия кораб „Крю Драгън“ на космическия център Кейп Канаверал до края на месеца и той още през февруари ще е в полетна готовност. Може би ще има някои отлагания заради дооформяне на документите и довършителни дребни изпитания… 

Но този път вече всичко изглежда сигурно. Най-накрая през тази година хора ще полетят до МКС на нов кораб, различен от руските „Союз“! 

Запис от днешната мисия: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/