7 истински заблуди за пародонтита

1
171
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Заблудите, които могат да влошат здравето ви!
Какво знаете за пародонтита?

Откъде го научихте – от реклами по телевизията, Интернет или от Ваши близки, които са се сблъсквали с това заболяване под една или друга форма?

Изпробвали сте вече всички пасти за зъби, които рекламират компаниите, преминали сте през всички неудобства и смут от недобрия външен вид на усмивката си, притежавате цял куп козметика за устна хигиена, но проблемите ви се задълбочават?

Пародонтитът – този „скрит враг“ на здравата усмивка предизвиква множество митове, които карат пациентите да мислят, че заболяването е нелечимо.

Представяме ви само част от заблудите, с които се сблъскваме в ежедневната ни практика:
Заблуда 1. Оралното здраве и здравето на венците ми не оказват влияние върху общото здраве.

Възпалените и кървящи венци са признак на пародонтит.

Пародонтитът е заразно заболяване, което представлява възпаление на тъканите около зъбите.

Това е сериозна болест, която засяга още ендокринната система, сърцето и кръвоносните съдове, води до усложнения при диабет, до инсулт при мъжете и до преждевременно раждане на недоносено бебе при жените.

При пародонтит, вие сте застрашени от инфаркт или инсулт!

При пародонтит рискът да родите недоносено бебе е 7 пъти по-висок!

Ако сте диабетик, задължително трябва да се прегледате за пародонтит. Възпалението при пародонталното заболяване пречи на контрола на диабета и повишава кръвната захар!

Бактериите, които причиняват пародонтит, могат да предизвикат пневмония или други болести на дихателните пътища, ако попаднат в белите дробове.

Заблуда 2. Кървенето от венците е нормално, това е незначителна инфекция и засяга само мен.

Пародонтитът засяга всички ваши близки.

От една страна, лошият вид и лошият дъх са само естетически проблем, с който близките ви  трябва да се примирят.

От друга страна, изследванията в последните години категорично доказаха заразността на бактериите, причиняващи пародонтит.

Тези бактерии се пренасят между вас и вашите близки чрез приборите за хранене, дори и чрез целувка.

В Специализирана клиника по пародонтология и имплантология Кръстев предлагаме скриниг за пародонтит на интимния партньор.

Заблуда 3. Заболяването на венците е инфекция и ако взема антибиотик, всичко ще е наред.

Причината за пародонтита е бактериалният биофилм.

Запомнете – той е резистентен към антибиотици!

Независимо колко и какъв антибиотик приемате, ако не бъде проведена механичната терапия за отстраняване на биофилма от зъбите и повърхността на зъбните корени, лекарствата не могат да помогнат.

Състоянието може да се подобри временно, но причината за пародонталната инфекция ще остане на лице и ще се върне веднага, след като приключите приема на антибиотика.

След провеждането на индивидуална пародонтална терапия за лечение на пародонтит, в конкретен момент от лечението, по преценка на лекуващия лекар, може да бъде назначена антибиотична терапия.

Провеждането на самостоятелна или неясна антибиотична терапия не се препоръчва, тъй като един нетретиран биофилм предпазва бактериите от антибиотиците.

При всеки медикамент могат да настъпят странични ефекти, така че би следвало той да бъде назначаван възможно най-целенасочено от специалист.

Заблуда 4. Пародонтитът се предава по наследство и/или идва с възрастта.  

До 30% от хората са генетично предразположени към заболявания на венците. Независимо от своите орални грижи, шест пъти по-вероятно е тези хора да развият пародонтална болест.

Факт е, че пародонталното състояние се влошава, когато не почиствате добре зъбите си. Доказано е обаче, че не всеки, който не си почиства зъбите, страда от пародонтит.

Ето защо, без генетично предразположение, е напълно възможно да не развиете никога пародонтит.

Рискът от пародонтит нараства с напредването на възрастта. Но той не се развива задължително с възрастта.

Той може да порази както хора в напреднала възраст, така и малки деца, тийнейджъри или млади хора, които често откриват заболяването едва когато изгубят зъбите си и добрия външен вид.

Хроничната форма на пародонтита в някои случаи напредва бавно и става видима след определена възраст, едва когато започне да създава проблеми.

Специалистите обаче откриват друга зависимост между пародонтита и възрастта. Те смятат, че ако дълго време търпите инфекции в тялото си, то вие се подлагате на постоянен стрес и токсини, от които организмът се състарява преждевременно.

Намират и обратна зависимост – колкото повече напредва възрастта, толкова повече се увеличава възможността да бъдете засегнати от различни инфекции.

Ето защо трябва да бъдете внимателни и да поддържате оралното и общото си здраве, независимо на колко години сте.

Профилактичният преглед е най-добрата превенция.

Ако имате съмнения или симптоми на пародонтит като:

кървене на венците,
лош дъх,
отдръпване на венците,
разклащане на зъбите,

запишете час в Специализрана клиника по пародонтология и имплантология Кръстев.

Вие заслужавате да знаете какво е вашето състояние на пародонта и как да запазите своите зъби бели, венците розови, а дъхът – свеж.

Заблуда 5 : Ако имам пародонтит, не могат да ми бъдат поставени импланти

Основната причина за загуба на зъби при възрастните хора е пародонтитът. Други причини са спортни травми, инциденти или кариес.

Без съмнение, зъбните импланти днес са най-доброто решение при загуба на зъб.

Те са създадени за хората, които са изгубили своите зъби – именно пациенти, претърпели травми или такива, които са изгубили един или няколко зъба, най-често поради пародонтално заболяване.

Единственото условие за успешно имплантиране при хора с пародонтит е те да проведат предварително лечение на пародонтита.

Веднъж след като възпалението бъде овладяно, имплантирането е възможна, успешна и предвидима терапия.

В Специализирана клиника по пародонтология и имплантология Кръстев предлагаме на своите пациенти максимален комфорт, контрол на пародонтита и прецизно планиране на имплантирането.

Заблуда 6: Бременни с пародонтален проблем, не трябва да посещават стоматолог.

По време на бременността, поради бума на половите хормони, венците на жената са много по-уязвими към инфекции и бактериално възпаление. Освен това имунитетът леко спада.

Макар и лек, спадът на имунитета води до рязко увеличаване на бактериите в устата. Затова 70% от бременните развиват гингивит, който се характеризира със подути, отточни, зачервени и кървящи венци.

Бактериите в устата на бъдещата майка са вредни не само за нейното здраве, но и за плода.

Последните изследвания потвърждават връзката между пародонтита и гингивита на бременната жена с преждевременно раждане до 24 седмица, недоносен плод, както и случаи на мъртво раждане.

Инфектираните венечни и пародонтални джобове са инфектирани малки рани във вашата уста. Те стават гнезда на бактерии и техните токсини.

Чрез кръвообращението на майката могат да навлязат през плацентата и да преминат в амниотичната течност.

Ако това се случи, организмът реагира с увеличено количество на хормони, които увеличават контракциите. Това може да доведе до преждевременно раждане и недоносен плод, а в някои случаи и до мъртво раждане.

Положените грижи за здравето на зъбите и венците преди и по време на бременността, ще се отплатят не само с добро здраве за вас, но и с безпроблемна бременност и здраво бебе.

Заблуда 7. Пародонтитът не може да бъде овладян за дълго и на практика не се лекува.

Ние уверено можем да кажем, че битката с възпалените венци и клатещите се зъби може да бъде спечелена, ако не е станало прекалено късно. Пародонтитът се лекува!

Лечението му отнема време, а поддръжката на пародонталното здраве продължава цял живот.

Звучи безкрайно дълго, но за огромната част от пациентите е достатъчно да почистват зъбите си при пародонтолог веднъж годишно, при условие, че четкат ефективно у дома и спазват указанията на денталния хигиенист, за да запазят зъбите си до живот.

Още по темата:

Запазете час за преглед:

Изпратете Вашето запитване към специалистите от Клиника Кръстев

20/01/2020