Има ли куркумата противоракови свойства?

1
184
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Може ли куркумина да повлияе рака?

В интернет могат да се открият много статии, които да Ви обясняват, каква е ползата от употребата на куркума? Този малък оранжев корен, пожълтяващ пръстите при докосване,  стана много популярен напоследък заради лечебните си свойства.

Те се свързват с благоприятни ефекти върху: възпаленията, метаболитния синдром, артрита, чернодробните заболявания,  затлъстяването и невродегенеративните заболявания.
Нови изследвания обаче разглеждат потенциала на куркумата и от друг ъгъл- при лечението на рак.

Има ли обаче реална полза от приемането на куркума?

В обширен преглед на литературата сред клиничните проучвания, проведени върху куркумата през последните тридесет години, изследователите са стигнали до извода, че макар куркумата да е ефективна за лечение на рак, тя не е много близо до включване в реални клинични изпитвания.

“Коренът” е братовчед с джинджифила и е родом от Индия и Югоизточна Азия.

Изследването е било публикувано наскоро в списание “Nutrients” и разглежда как куркумата може да повлияе на определени сигнални пътища в клетките, които  играят важна роля при растежа и развитието на рака. Авторите са искали да видят, как полифенолът в куркумата, наречен диферулоилметан или още куркумин е действал едновременно при  някои видове рак и по-специално при тези на: гърдата, белия дроб, кръвта и храносмилателната система.

Според Medical News Today, изследователите са открили, че куркуминът е бил в състояние да повлияе на „широк спектър от молекули, които играят роля при рака,  включително транскрипционни фактори, които са жизненоважни за репликацията на ДНК, растежните фактори, цитокините и са били важни за клетъчната сигнализация и апоптотичните протеини (които помагат за контрола на смъртта на клетките). Тези открития са ги накарали да заключат, че куркуминът има потенциал като  противораково лекарство и е едно от най-обещаващите природни съединения, открити до момента.

Независимо от това авторите предупреждават, че това заключение не е без недостатъци!

Куркуминът може да причинини странични ефекти като: гадене, диария,  главоболие и пожълтяване на изпражненията. Освен това, прилаганият през устата куркумин води до бързо разграждане на съединението в метаболити, които  вероятно няма да се насочат към туморите и нямат ефект върху тях. Освен това, куркуминът е показвал лоша бионаличност поради факта, че има ниска абсорбция, бърз метаболизъм и системно елиминиране,  които ограничават ефективността му при лечение е него.

Необходими са допълнителни проучвания и клинични изпитвания при хора, за да се валидира куркуминът като ефективно противораково средство.

Авторите на статията се надяват, че техните открития ще подействат за насърчаване на бъдещи изследвания за противораковите му свойства при хората.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/cancer/16636/what-s-deal-turmeric
2.https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2376/htm