Учени откриха нова клетка, която може да помогне в борбата с рака

1
141
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Британски учени от университета в Кардиф по случайност откриха нов вид клетка, която убива повечето ракови образувания. Новото откритие може да е се окаже огромен пробив в опитите за откриване на универсален лек за борба с рака, пише британското издание The Telegraph, цитирано от Агенция „Фокус“.

Откривателите на клетката анализирали банка с кръв, като се опитвали да открият бели кръвни телца в нея. Вместо това те открили съвсем нов вид „Т – клетка“, която използва малко образувание, подобно на кука, за да се закача за ракови клетки, като при това игонрира здравите такива. В лабораторни условия, бели кръвни телца, „снабдени“ с такова образувание са успявали да убият ракови клетки от множество органи, включително дробове, кръв, кости и бъбреци.

Според ръководителя на изследването професор Андрю Сийуел това откритие може да се използва за създаването на универсален лек, който да лекува редица видове рак. „Това е много мотивираща находка, никой не знаеше, че такива клетки изобщо съществуват. Това откритие създава възможност за създаването на „общо“ лекарство за рак, една Т-клетка, която може да унищожава много различни видове рак. До този момент никой не предполагаше, че това изобщо може да е възможно“, коментира той.

Попитан дали съществуването на такива клетки и случайното им откриване в обикновена банка с кръв означава, че има човек в Уелс, който на практика е „имунизиран“ от рак, той заяви, че това е съвсем възможно. Новата клетка не само може да лекува различни видове рак в бъдеще. Тя може да се предава по кръвен път, което означава, че лесно може да бъде разпространявана като масово лекарство.