Тази пролет Китай ще изстреля на безпилотна тестова мисия новия си космически кораб

1
127
Добави коментар
redbul80
redbul80

Новият пилотиран космически кораб на Китай. Photo credit : CCTV

21 януари 2020 г. 19:45 ч.

Светослав Александров. Живеем в наистина вълнуващи времена! След два тестови полета на кораба на Боинг „Старлайнър“ през ноември и декември, както и след успешното приключване на последния безпилотен полет на кораба на СпейсЕкс „Крю Драгън“ през януари, изглежда, че следващият интересен тест на нов пилотиран космически кораб може да бъде проведен от Китай.

Както съобщава журналистът Ендрю Джоунс, корабът с дължина 8.8 метра и тегло 21.6 тона е вече пристигнал на космодрума Уенчан и бива подготвян за полет. Скоро ще пристигне и неговата ракета-носител „Лонг Марч 5B“.

Интересното е, че тестовата мисия на кораба ще бъде аналог на теста на американския кораб „Орион“ през 2014-та година. Също както при тогавашния полет, новият кораб на Китай няма да лети в ниска околоземна орбита, а ще достигне до апогей от 8 000 километра, преди да се завърне към Земята и да тества системите си за навлизане в атмосферата и парашутите.

Самият профил на мисията показва, че китайците възнамеряват да използват този кораб за пилотирани експедиции отвъд околоземна орбита и до Луната. На борда му могат да летят шестима астронавти или комбинация от трима астронавти и 500 килограма полезен товар. Вероятно преди Китай да изпрати хора до Луната, корабът ще бъде използван за обслужване на новата китайска орбитална станция.

Друг любопитен факт е, че топлинният щит не е вграден към кораба – това означава, че след мисия той може да бъде подменян, а корабът да лети повторно. Това ще е първият частично преизползваем пилотиран космически кораб на Китай.

В случай че ракетата-носител „Лонг Марч 5B“ пристигне на космодрума през февруари, както е планирано, наземните екипи имат нужда от два месеца, за да я подготвят – следователно може да очакваме изстрелването най-рано през април. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/