Перу планира да засади 1 милион дървета около Мачу Пикчу, за да го предпази от природни бедствия

1
104
Добави коментар
setlans
setlans

Правителството на Перу ще засади 1 милион дървета около Мачу Пикчу, за да предпази архитектурния комплекс от свлачища и горски пожари.

Президентът Мартин Вискара обеща да засади един милион дървета в защитеният археологически комплекс, който се разпростира на 35 000 хектара.

Комплексът Мачу Пикчу се състои предимно от храмове, сгради за живеене и градини, в които жителите са отглеждали храната си. Той е най-емблематичният обект от империята на инките, която е управлявала голяма част от западна Южна Америка за 100 години, преди испанското завладяване през 16 век.

Вижте още: Откриха зловещи дървени статуи на 750 години в Перу

Вискара заяви, че амбициозната цел за засаждане на 1 милион дървета е „ангажимент на правителството, региона, общината и всички граждани, които искат да защитят това световно чудо“, пишат от France24.

Специалистите от министерството на околната среда са повдигнали първи въпроса за необходимостта от засаждането на дърветата, за да се защити не само светилището, но и флората и фауната на защитената екологична зона.

Районът е застрашен от свлачища, поради обилните валежи през зимата и горски пожари през лятото.

Мерки за спасяване на Мачу Пикчу

Това е втората подобна мярка, предприета през последната година за защита на най-популярната туристическа дестинация на Перу.

През май миналата година, Перу обяви ограничение на посещенията на три ключови обекта, за да предотврати разрушаването им – Храмът на Слънцето, Храмът на Кондора и Камъкът Интихуатана.

Виж още: Линиите в Наска: Великите геоглифи на Перу

През 2017 г., страната ограничи и броя на посетителите – до малко под 6000 души на ден.

Мачу Пикчу означава „Стар връх“ и е построен от инките през 15 век. Той влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. Понякога наричан „Изгубеният град на инките“, комплекса се намира на 2 430 метра надморска височина. След нахлуването на испанците през 1523 г., жителите на града тайнствено изчезват.

Въпреки че е известен за местните, останалата част от света разбира за Мачу Пикчу едва през 1911 г., когато американският историк Хайръм Бингам III го популяризира.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс