Има ли риск опасният китайски вирус да стигне до страната ни?

1
104
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Има ли риск епидемията да достигне до страната ни и какви мерки предприемаме. 

Проф. Нели Корсун Вирусолог е вирусолог от дълги години и си спомня и предишни епидемии от други щамове на коронавируса.

„Коронавирусът, който причини епидемията от респираторен синдром от края на 2002 г. до средата на 2003 г., засегна 26 държави с 774 смъртни случая“, разказва проф. Корсун пред bTV.

 „Резонно са обезпокоени, защото това е съвършено нов вирус. Сравнително непознат“, уточни тя.

Коронавирусът най-често се предава чрез заразени диви животни, например от камили, какъвто е бил случаят при епидемия с друг щам.

Симптомите са грипоподобни болки в мускулите и ставите, температура, кашлица. В някои слуаи може да има усложненя –  каквито са пневмониите при починалите пациенти в Китай.

Директни полети между Китай и България няма. Властите съветват завръщащите се от азиатската страна да се проследят за респираторни симптоми за 14 дни.

На летище София термокамери следят за пристигащи пътници с температура над 38 градуса.

„Имаме оборудван изолатор, където се отделя оцветеният в зелено човек. Бива поканен. Взимаме му интервю“, обяснява д-р Надя Въгленова, главен инсп в РЗИ.

Ако обстоятелствата около заразяването на пътника са съмнителни, го отвеждат  линейка към болница за допълнителни изследвания.

С термокамери са оборудвани и летищата във Варна, Бургас и Пловдив.