„Левски“ погасил дългове за над 7 млн. лв., но чака дела за 6 млн. лв.

1
125
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Новата управа на „Левски“ е погасила задължения в размер на 7 348 000 лв., но предстоят дела за около 6 млн. лв. срещу клуба. Това обяви един от собствениците на Националната лотария – Димитър Ганев, който присъства на срещата между ръководството и феновете.

„Основните питания са относно финансирането на „Левски“. Ние сме в клуба за по-малко от 11 месеца. В този срок от компании, свързани с Васил Божков и Нове холдинг, са постъпили малко под 19 милиона лева. Говорим за спонсорство и дарения, не за заеми. Има и още едни 5 милиона, които са под формата на дългосрочно финансиране, което е от Националната лотария. До 2023 година ще се вземе решение дали това ще се вкара в капитала, а може и да се опростят, което е по-вероятно“, коментира Ганев.

Той допълни, че към момента са погасени 7 348 000 лв. стари задължения. „Те са към данъчни, осигуровки, мениджъри, футболисти и т.н. „Левски“ има споразумение с НАП за разсрочване, по което спазва абсолютно всичко и НАП може да го потвърди. „Левски“ е абсолютно платежоспособен и няма просрочени задължения. Не се притеснява от своите кредитори. Непрекъснато се получават писма от мениджъри и бивши футболисти. Смятам, че няма кой да каже, че „Левски“ му дължи пари“.

Ганев съобщи, че срещу клуба ще бъдат заведени дела от бившия генерален спонсор „Виваком“ и от „Главболгарстрой“ – фирмата, която осъществи част от строежа на сектор „А“. „Виваком“ отправи писмена претенция към 31 август за връщане на тези пари, имат изпълнителен лист. Техният изпълнителен директор днес ми се обади и ми каза, че ги предизвикваме да ни съдят и те ще заведат дело. Сумата, заедно с лихвите, е над 3 млн. лева. Главницата на „Главболгарстрой“ е 2 738 162 лева. Лихвите към 31 декември 2019 г. са 366 130 лева и 28 стотинки. Само да уточним за „Главболгарстрой“, че според нас „Левски“ не дължи тези пари и ще се съдим.