Coca-Cola: Хората все още искат пластмасови бутилки

1
129
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola няма да спре използването на пластмасови бутилки за еднократна употреба, защото потребителите все още ги искат. Това заяви вицепрезидентът и директор комуникации на компанията Беа Перес пред BBC. Клиентите ги харесват, защото след отваряне могат пак да се затварят и са леки, обясни тя.

Фирмата, която е един от най-големите производители на пластмасови отпадъци, обеща до 2030 г. да рециклира всички пластмасови бутилки, които пуска.

Но природозащитните кампании твърдят, че много бутилки от Coca-Cola все пак ще останат несъбрани и ще се окажат на сметището.

Гигантът в напитките произвежда около три милиона тона пластмасови опаковки годишно – еквивалент на 200 000 бутилки в минута.

През 2019 г. компанията беше обявена за най-замърсяващата марка в глобалния одит на пластмасовите отпадъци от благотворителната акция Break Free from Plastic.

Но изказвайки се на Световния икономически форум в Давос, Перес заяви, че фирмата признава, че трябва да бъде „част от решението“.

Компанията обеща да използва най-малко 50% рециклиран материал в опаковките си до 2030 г. Тя също така си партнира с неправителствени организации по света, за да помогне за подобряване на събирането.

Въпреки това, Перес заяви, че фирмата не може да се откаже от пластмасата веднага, както някои кампании искат, казвайки, че това може да отчужди клиентите и да удари продажбите.

Тя каза също, че използването само на алуминиеви и стъклени опаковки може да увеличи въглеродния отпечатък на фирмата.

Перес коментира, че се съгласява с призивите Coca-Cola да постигне своите екологични цели по-рано от 2030 г. – въпреки че не обяви дали ще се оттегли от поста си, ако плановете се провалят.

„Трябва да постигнем тази цел и ще го направим – няма съмнение“, категорична е тя.