Трябва ли да се поставя грипна ваксина при провеждане на химиотерапия?

1
139
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Статията няма за цел да Ви убеди дали да поставите или НЕ, ваксина срещу грип докато провеждате химиолечение! Тя има само информативна цел! Консултирайте се с лекар!

В зимния сезон има възможност за прихващането на определен щам на грипния вирус. Когато се провежда химиолечение, то пацеинтите могат да са много по-изложени на риск от грип.

Могат ли пациентите, които провеждат химиотерапия да си поставят ваксина срещу грип?

Да, пациентите които провеждат лечение за онкологично заболяване (например радиотерапия или химиотерапия), могат да поставят грипна ваксина. Лечението на рака може да отслаби имунната система, което да ги изложи на по-висок риск от сериозни и дори животозастрашаващи проблеми, ако се разболеят от грип.

Много хора с рак се притесняват, че грипнината ваксина ще ги разболее, но тя не причинява грип.

Наистина някои пациенти, могат да получават леки симптоми, като например лека треска или болки в мускулите, след поставянето на ваксината. Тези симптоми не са  грип. Те са причинени от реакцията на имунната система след ваксинацията и обикновенно изчезват след ден.

В САЩ, Американското Раково Общество, препоръчва (ТУК), поставянето на грипна ваксина за препоръчително при повечето хора с онкологично заболяване, както и пациенти провеждащи само наблюдение за рак. Членовете на техните семейства също се насърчават да поставят грипна ваксина.

Грипът може да бъде животозастрашаващ.
“Грип или инфлуенца (познат в миналото като испанска болест) е остро инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции. Причинява се от  Influenza virus type А и Influenza virus type B. Характеризира се с рязко изразена интоксикация – висока температура, главоболие, силни мускулни болки и  катарално възпаление на горните дихателни пътища. Разпространява се циклично във вид на епидемии, които е възможно периодично да прераснат в пандемии.”-BG Wikipedia

Ако Ви предстой поставянето на грипна ваксина, но провеждате химиолечение (или примерно таргетна или имунотерапия), задължително разговаряйте с вашия лекуващ
лекар! Той ще Ви даде конкретни съвети, какво да правите и за какво да следите!

Грипна ваксина и лечение на рак

Ракът, както и неговото лечение могат да понижат устойчивостта на организма към инфекции и да направят така, че да има по-голяма вероятност да се прихване грипния вирус.

Ваксинацията срещу грип, обаче прави тази вероятност, по-малка.

Рак и имунитет

Когато ракът (или неговото лечение) понижават устойчивостта на организма, това може да се обозначи най-общо с термините имуносупресия или имунокомпрометиране.

Пциенти с нисък имунитет е по-вероятно да се разболеят. Също така е по-вероятно да получит и усложнения на дихателните органи (пневмония).

Ваксинация срещу грип

Грипът е инфекция, причинена от вирус. Силно заразен е и може да се прихване по въздушно-капков път, чрез: кашлица и кихане от заразоносители. Симптомите при  грип често се появяват бързо и могат да включват:

1.Висока температура (с треска);
2.Болки в мускулите;
3.Кашлица;
4.Главоболие;
5.Силна умора.

Грипът води до силно чувство на неразположеност. Повечето пациенти за щастие се възстановяват в рамките на няколко дни, тъй като имунната им система успява да се справи
вируса. Понякога обаче се развиват усложнения. Това са сериозни състояния, които могат да се нуждаят от болнично лечение.

Много малък брой пацеинти могат да развият тежки усложнения, които да доведат до фатален край.

Ваксинацията срещу грип прави по-малка вероятността да се прихване грип. Ако сте ваксинирани и заболеете от грип, има вероятност да се възстановите много по-бързо.
Освен това има по-малка вероятност да се получат и усложнения.

При възрастните пациенти, ваксинацията се извършва като мускулна инжекция.

Трябва да се има предвид, че грипният вирус се променя всяка година! Така че, ваксината може да се подновява отново всяка година. Това е, за да се предпази пациента от
най-често срещания щам, който върлува през съответната година.

Инжекцията срещу грипна ваксина не съдържа жив грипен вирус, така че няма опасност да развиете грип от него. Счита се, че е безопасно е да се ваксинирате, докато провеждате лечение за
раково заболяване.

Задължително трябва да се консултирате с лекар, ако:

1.Ако сте алергични към каквото и да е!
2.Ако преди сте имали реакция от ваксина

Кога да се направи ваксинация срещу грип?
Препоръчително е да се направи ваксинация преди грипният вирус да е започнал да циркулира сред хората (в популацията). Това най-често ще се случва през зимните месеци.

Сезонът на грипа в България обикновено е между декември и март.Пикът на грипния вирус може да варира през студените месеци на годината.

Все пак, понякога се счита, че ваксината може да не осигури толкова защита на пацеинт провеждащ химиолечение, колкото на човек, чийто имунитет не е понижен.

Източник на информация:

1.https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-drugs/flu-vaccine
2.https://www.cancer.org/content/cancer/en/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/low-blood-counts/infections/should-i-get-a-flu-shot.html